Zaanstad wint uitputtingsslag tegen Dynamo

Voor de beker speelden de Zaanstad mannen tegen het vierde team van Dynamo Apeldoorn, dat in de top van de 2e divisie meedraait. Dat is niet zomaar een team, want Michiel van Dorsten (2.10m) en Bram Langevoort (ook 2 meter) speelden 2 jaar geleden nog eredivisie met Dynamo heren 1. En de mannen om hen heen waren een mix van ervaren spelers en enige jongeren, waarbij de jonge spelverdeler die bijna de hele wedstrijd speelde.

Bij Zaanstad ontbraken 3 ervaren spelers: diagonaal Dwin Brouwer, libero Rueben Schoones en alleskunner Hidde Uittenbosch. Wel was voor de zekerheid als spelverdeler Guido Berkhout (de broer van Joris Berkhout, nu speler van Dynamo 1) meegekomen.

Coach Mark startte in de eerste set met Guido Spooren, Lesley Kef, Arend Jan Hobelink, Timo Terlouw, Kjeld Broekema en Wouter Slim. Op de lastige service van Guido Spooren maakte Dynamo meteen 4 fouten, maar Zaanstad wilde niet achterblijven en maakte daarna op de lastige serve van Michiel van Dorsten 4 fouten. Daarna de wedstrijd pas echt op het scherpst van de snede beginnen. Op de service van Timo Terlouw kwam Dynamo onder druk, waardoor de Zaanse aanval (met diagonaal Timo Terlouw voorop) volop ging scoren. De strijd over een weer en op 18-14 voor Zaanstad zag het er goed uit. De twee Dynamo-kanonnen konden de 20-20 binnenhalen. Het werd daarna spannend, totdat de attente Arend Jan Hobelink de 25-23 setwinst scoorde. Dat gaf adrenaline aan Arend Jan, want hij serveerde in de tweede set Zaanstad naar een voorsprong: 6-1. Dynamo vocht terug en op 12-13 hadden ze een eerste keer voorsprong. Een sterke servicebeurt van Kjeld Broekema met 3 aces zette Zaanstad op 22-15, waarna Timo Terlouw de 25-17 mocht binnen slaan.

In de derde set bleek dat Dynamo zich nog niet gewonnen gaf en met een 4-1 voorsprong nog meetelde. Het werd een spannend gevecht, waarbij beide partijen bleven scoren. Maar de “torens” van Dynamo gingen ook aanvalsfouten maken. Daardoor kon Zaanstad op de lastige serve van Wouter Slim terugkomen naar 15-15. Daarna gingen bijna alle Apeldoornse set-ups naar diezelfde “torens” en zij sloegen een gaatje dat Zaanstad niet kon dichten, waarna de setwinst met 25-21 naar Dynamo ging. Zaanstad bleek niet aangeslagen, want in de vierde set startte het met een 4-1 voor sprong. Coach Mark Schoonen had nu Joris Burger op de plaats van Timo Terlouw gezet, om de laatste rust te geven. De druk van de 2 kanonnen (die bijna alle set-ups kregen) werd echter groter: 8-6 voor Dynamo. Via een tussensprint werd het zelfs 19-14 voor Dynamo en Zaanstad kon niet meer aanhaken, waardoor Dynamo via 25-21 de stand op 2-2 bracht.

De spanning steeg ten top in de vijfde set, waarbij de Zaanstad-coach Timo Terlouw weer inbracht en dat bleek een gouden greep te zijn. Lesley Kef startte scherp voor Zaanstad: 2-0. Op 4-2 begon Timo Terlouw aan een ijzersterke servicebeurt, die Dynamo deed kraken. Hij stopte pas op 9-2 en toen had Dynamo al 2 time-outs geprobeerd. Met uiterste krachtsinspanning haalde Michiel van Dorsten de opslag naar Dynamo terug. De Zaanse aanval haalde de opslag snel terug en op de opslag van Kjeld Broekema liep Zaanstad naar 13-3 en nam toen even gas terug: er volgden 4 Zaanse fouten op de opslag van Bram Langevoort, maar de Zaanse voorsprong was met 13-7 nog ruim. Toen haalde Timo Terlouw zelf de opslag terug en kon Lesley Kef met een harde aanval de Apeldoornse droom laten uiteenspatten: 15-8 winst voor Zaanstad. In deze laatste set had Dynamo zelf maar 1 punt gescoord en had Zaanstad de overige 7 punten cadeau gegeven.

Op of rond 21 december is de volgende bekerronde. Kijken of Zaanstad een leuke tegenstander loot.

Andre Triep

Foto: Gilbert Bronkhorst