sponsorkliks (post)

sponsorkliks (mob)

Zaanstad wint met 3-2 van VCVeenendaal

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er bij ons wisselende percepties over de wedstrijd. Enerzijds bleek VCV maar met 9 spelers te zijn vanwege Covid, anderzijds had die vaste basis op grond van de Topsportregeling in verband met deelname aan de Bekercompetitie enige weken meer kunnen trainen en 2 stevige bekerwedstrijden kunnen spelen tegen PDKHuizen en Lycurgus. De gedachten varieerden dus tussen een snelle 3-0 of een langdurige vijfsetter. Uiteindelijk hadden we het in Veenendaal tegen VCV ook zwaar gehad. Zaanstad miste Kjeld Broekema, die corona had, terwijl Timo Terlouw de weken ervoor door corona niet had kunnen trainen.

Coach Martin Rutten startte met Guido Spooren, Joris Burger, Robin Ottenhof, Dwin Brouwer, Lesley Kef, captain Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones. Zaanstad startte het best en stond steeds met een paar punten voor. Op 15-11 nam VCV de eerste time-out en daarna stond Wouter van Ark met zijn blokmuur klaar. Daardoor kwam spelverdeler Nikita Artamonov aan service. Bij hem is het vaak alles of niks. Het werd alles. Zijn serves waren zo lastig dat de Zaanse aanvallen 4 maal in het VCV-blok eindigden. En toen stond het opeens 16-19 en 18-21. Martin Rutten wisselde Hidde Uittenbosch voor Guido Spooren en had inmiddels Lorenzo Ramparsad ingebracht voor Joris Burger en door diens serve werd het 22-21. Het werd daarna nog even spannend, maar Zaanstad won de 1e set met 25-23. Opvallend was bij VCV geweest dat Hugo Rijken, die normaal een sterke passer-loper is als diagonaal had gespeeld.

In de 2e set gingen Zaanstad en VCV door met de opstelling waarmee ze de 1e set eindigden. Het ging eerst weer gelijk op tot 8-8. Op de serve van weer Lorenzo Ramparsad werd Hugo Rijken in een moeilijke positie gebracht, waardoor Lesley Kef hem 2 maal keihard kon afblokken en het 11-8 stond. Zaanstad zocht daarna via aces van Dwin Brouwer de libero van VCV op en kon uitlopen naar 18-10. Een sterke servicebeurt van Daniel Hoonhout bracht de stand op 23-11. Daardoor kwam er bij Zaanstad het beeld van een snelle 3-0 op het netvlies en zag men niet dat Nikita Artamonov op het eind van de set met 4 kanonskogels als service de stand op 25-16 bracht, waardoor VCV mentaal werd opgekrikt.

In de 3e set ging het aanvankelijk gelijk op tot 10-10. Bij VCV had een omzetting plaatsgevonden. Hugo Rijken was weer passer-loper geworden en de jonge Wouter Renger was diagonaal geworden. De omzetting was succesvol voor VCV, want het liep uit naar 14-17 en Nikita Artamonov scoorde aan het net en ging serveren op 15-18. Met zijn serve zette hij zoveel druk dat Wouter Pilon ouderwets kon excelleren met 3 aanvalspunten en op 15-23 de stand voor Zaanstad hopeloos was geworden. De ingevallen Joris Burger en Timo Terlouw gaven heel even hoop door 18-23 te scoren, maar mister VCV knalde de 19-25 binnen.

In de 4e set leek Zaanstad aangeslagen en hapte door de trainingsachterstand op VCV naar lucht. Op de service van Wouter Pilon liep VCV naar 4-9. Daarna sprokkelde Zaanstad nog wat punten bij elkaar, maar VCV speelde het riskant maar slim. Omdat Zaanstad de libero steeds opzocht ging het feitelijk met 2 passers spelen en liet de libero alleen een klein zone aan de zijkant. Die zone lag zo dicht tegen de zijlijn, dat de Zaanse serveerders er niet meer op durfden te serveren. Zo kon VCV een verschil van 6 a 7 punten vasthouden en gingen we de fase van de big points binnen op 14-20. Wouter van Ark was toen aan serve en het werd 15-23. In die fase werd Lesley Kef tweemaal keihard afgeblokt en we vroegen ons op de bank af of Lesley Kef ons nog wel zou kunnen redden. Met 15-25 werd het 2-2 in sets, maar mentaal zag het er niet goed voor ons.

Er zou nog een spannende 5e set volgen. In het begin lag het initiatief bij VCV dat door Wouter Renger op 2-5 kwam. Weer stond VCV klaar met een passlijn van 2 ervaren mannen, maar toen stond Lesley Kef op. Dwin Brouwer zette de VCV-passlijn toch onder druk, waardoor ze niet konden scoren en Lesley Kef met 4 prachtige aanvallen Zaanstad voor het eerst op voorsprong zette met 7-5. Een slim spelend VCV pakte de voorsprong weer met 8-10. Op 10-12 haalde Lorenzo Ramparsad de opslag terug en op 12-13 zette Martin Rutten de joker in. Onze Wouter Slim ging serveren en maakte zijn faam waar, want Dwin Brouwer pakte het blokpunt op 13-13. Het werd echter toch matchpoint voor VCV op 13-14 en toen gebeurde er iets bijzonders. Een ervaren speler van VCV die ik lang ken en waardeer serveerde toen in het net, want hij zat helemaal stuk na deze zware wedstrijd. En dat was onze redding, want Dwin Brouwer mocht 2 maal zijn lastige serve toepassen en Lesley Kef mocht met 2 diagonale klappen de 16-14 winst binnenslaan. Met 8 aanvalspunten in de 5e set had Lesley Kef het verschil gemaakt en een zwaarbevochten overwinning binnengehaald.

En dan zaterdag 5 februari weer thuis, tegen Peelpush!

Andre Triep

Foto: Gilbert Bronkhorst

Deel dit bericht als je het leuk vindt
© VV Zaanstad 2013-2019 - Privacyverklaring - Webdesign & development: Toewan grafische communicatie / Eric Visch
MENU