Zaanstad meisjes B1 speelt thriller tegen Spaarnestad

Meisjes B1 sloot op zaterdag 14 december de eerste competitiehelft in de hoofdklasse tegen kampioen Spaarnestad MB1 in Haarlem af met een prachtige vijfsetter. De Zaanstad meisjes stonden op de 3e plaats en konden ook geen 2e plaats meer halen (die recht op promotie naar de Topklasse zou hebben gegeven), omdat Madjoe B1 ondermeer door tweemaal met 3-1 van Zaanstad te winnen al zeker was van de 2e plaats. Maar de Zaanstad-meisjes hadden zich voorgenomen om toch vooral te laten zien dat ze als talentvol team ook goed konden volleyballen. Het team bestaat uit Daphne Janssen, Zara Huitema, Lola Yildiran, Indi Burger, Nora Elsenberg, Gabrielle Kuiper, Tess van Iersel en Manou van Rijnsoever. Ze worden getraind door Merel Koenderink, Jet Schrijvers en Amber Kaptein, die ook vaak coachen. Maar deze wedstrijd coachte Edwin van Rijnsoever. De Zaanstad-meisjes trainen 2 keer in de week als team en op zondag nemen een aantal speelsters deel aan de techniektraining bij de Rabobank Volleybalschool Zaandam.

Spaarnestad MB1 was al officieus kampioen geworden in een uitwedstrijd, maar wilde in de laatste thuiswedstrijd op een glansrijke manier officieel kampioen worden. Dat zou een revanche zijn voor hun enige nederlaag in deze competitie: op zaterdag 16 november werd uit tegen Zaanstad met 2-3 verloren. Zaanstad meisjes B1 won toen de 1e, 3e en 5e set. Voor een volle tribune met Haarlemse trommelaars keken velen naar deze wedstrijd uit.

In de eerste set kwamen Zaanstad en Spaarnestad om beurten voor, maar op 9-9 stonden de teams gelijk. De Zaanse meisjes namen via de set-ups van Manou van Rijnsoever en Indi Burger toen het initiatief en gingen door: 15-19. Door aces van Nora Elsenberg en blokpunten van Gabrielle Kuiper en Daphne Janssen liep Zaanstad uit naar 16-23. Zaanstad won de set met 16-25.

In de tweede set startte Spaarnestad met veel servicedruk, want het werd snel 6-2 en 9-2. De Spaarnestad-meisjes scoorden nog wat aces, waardoor het 13-4 werd. Zaanstad kwam terug met 13-7, maar Spaarnestad liep uit naar 21-9. Door een sterke serviceserie van Gabrielle Kuiper (met aces) werd het 21-14. Via een Haarlemse time-out, werd de Zaanse opmars daarna tot staan gebracht en ging de set met 25-16 naar Spaarnestad.

In de derde set zorgde een sterke Haarlemse servicebeurt voor een 7-2 voorsprong, maar een ace van Zara Huitema en nog een sterke serviceserie van Daphne Janssen bracht de stand op 7-8. Spaarnestad pakte daarna een voorsprong: 11-9, maar Zaanstad nam onder andere door een mooie score langs de lijn van Nora Elsenberg het initiatief over: 11-13. Er kwamen steeds meer prachtige rally’s. Het bleef spannend en op 15-15 kon het alle kanten op gaan, maar Zaanstad nam het initiatief en liep door sterk verdedigen van Lola Yildiran naar 15-20. Zaanstad bleef sterk, want Daphne Janssen heerste aan het net en we zagen een schitterende prikbal van Indi Burger. Daardoor ging de score via 17-23 naar 19-25 voor Zaanstad. Een prachtige 1-2 voorsprong dus voor de Zaanse meisjes.

Het antwoord van Spaarnestad kon in de vierde set niet uitblijven. Zij moesten nu alles op alles zetten om die te winnen en een beslissende vijfde set af te dwingen. Zij konden ook hun lengtevoordeel (van de middens) gaan uitbuiten, zodat op 12-7 coach Edwin van Rijnsoever een time-out moest nemen. De oppeppende woorden van de coach stimuleerden Nora Elsenberg om een paar aces te scoren, waardoor Zaanstad terugkwam tot 14-10. Spaarnestad herpakte zich en was daarna niet meer te stuiten, ook al pakte Tess van Iersel de nodige prikballetjes op. Zaanstad kwam niet meer tot scoren en zo ging deze set naar Spaarnestad met 25-12.

Tot zover was hetzelfde scenario als bij de thuiswedstrijd in Koog aan de Zaan gevolgd (om en om een set winnen met ruime cijfers). Hoe zou dit verder gaan?

Bij de vijfde set werd de spanning steeds groter. En een aantal speelsters ging fouten maken. Bij Spaarnestad waren er deze set 7 persoonlijke fouten: 4 servefouten en 3 aanvalsfouten. Bij Zaanstad waren er ook 7 persoonlijke fouten: 2 servefouten en 5 aanvalsfouten. De Zaanse meiden kwamen voor door een aanvalspunt van Daphne Janssen en een ace van Manou van Rijnsoever: 2-4, maar Spaarnestad nam het over: 5-4. Bij de veldwissel op 7-8 lag Zaanstad voor, maar het bleef gelijk opgaan tot 10-10. Door een Haarlemse ace werd het 12-10. Vanaf dat moment werd er alleen nog gescoord door fouten van de tegenstander. Het werd 13-10, maar na een geweldige rally kwam Zaanstad terug naar 13-11 en ging door naar 13-13. De Spaarnestad-coach voerde de spanning verder op door toen een time-out te nemen. De zenuwen gierden door het veld en over de tribune. In het veld bezweken de Zaanse meisjes onder de spanning, want ze serveerden fout: 14-13 en sloegen de volgende aanval uit: 15-13. Daarmee ging de winst naar de kampioensploeg van Spaarnestad. Hun revanche voor de eerdere nederlaag was binnen. Er was veel waardering bij de eigen toeschouwers en bij het Haarlemse publiek voor de inzet en het spel van de Zaanse meisjes. Bravo meisjes B1!

Andre Triep