Zaanstad meisjes B1 neemt koppositie in hoofdklasse over

Na een stroeve start in de hoofdklasse heeft meisjes B1 op zaterdag 7 maart door een 4-0 overwinning op Compaen de koppositie in de hoofdklasse over genomen. Ze staan nu in punten gelijk met concurrent Spaarnestad MB2, maar hebben een beter gemiddelde. Ze hebben een set meer gewonnen en hebben minder punten tegen.

Zaanstad startte op 11 januari in Koog aan de Zaan tegen Spaarnestad MB2. Dat bleek meteen de kraker in die hoofdklasse. In een wedstrijd met lange rally’s, met toppen en ook met diepe dalen trok Spaarnestad uiteindelijk aan het langste end met 1-3. Het achttal Daphne Janssen, Zara Huitema, Lola Yildiran, Indi Burger, Nora Elsenberg, Gabrielle Kuiper, Tess van Iersel en Manou van Rijnsoever deed er alles aan, maar ging ten onder door de grotere eigen foutenlast. Aanvallend was Zaanstad de sterkere ploeg met 36 aanvalspunten tegen 23 voor Spaarnestad, maar Spaarnestad had meer servicedruk met 29 servicepunten tegen 16 voor Zaanstad. Beslissend was de foutenlast. Zaanstad maakte vooral in de derde set veel fouten, n.l. 14 fouten, waardoor Spaarnestad toen aan 3 aanvalspunten genoeg had om die set met 25-22 te winnen.

In de weken erna ging Zaanstad meisjes B1 aan de hand van Amber Kaptein en andere coaches steeds beter draaien. Tegen Alvoco won Zaanstad met 3-1, zodat ze met 96 tegen 85 punten wonnen. Daarna speelde Zaanstad vier wedstrijden, waarin steeds alle vier sets werden gewonnen, hetgeen 100 punten per wedstrijd betekende. Gemiddeld kwamen die tegenstanders niet boven de 70 punten uit. Concurrent Spaarnestad liet echter ook puntjes liggen. Spaarnestad won alleen van Simokos met 4-0 en daarna wonnen ze vier maal met 3-1. Die laatste wedstrijd was op 7 maart tegen Dinto, toen Spaarnestad een set met 25-27 verloor.

Er zijn nu nog vier wedstrijden te gaan. Beide teams kunnen nog een setje laten liggen. Normaal gesproken is de beslissende wedstrijd in deze poule op zaterdag 18 april tegen Spaarnestad MB2 in de Beyneshal in Haarlem. Het worden spannende tijden voor Zaanstad MB1.

Andre Triep