Zaanstad doet zichzelf tekort tegen Vocasa

Hopend op een goed resultaat tegen Vocasa (hopend dat het onverwachte wedstrijdpunt tegen Sliedrecht Sport voor een winning mood zou zorgen) reisde Zaanstad naar Nijmegen af. Voor de start van de wedstrijd was er nog een goede impuls: de gouden handjes van onze Japanse verzorger Kenta hadden Lesley Kef (die dinsdagavond nog als een oude man over straat ging) net op tijd herschapen in een jonge god. Om optimaal te kunnen variëren was Zaanstad met 13 spelers afgereisd, zodat er deze keer 2 libero’s op het formulier stonden. Alle factoren leken dus aanwezig voor een positieve avond voor de Zaanstad mannen.

In de eerste set startte Zaanstad met Guido Spooren, Robin Ottenhof, Lesley Kef, Erwin Huinen, Marijn van Gool, Mees Blom en libero Rueben Schoones. Vanaf 3-3 zorgde Marijn van Gool met zijn service voor zoveel druk dat Erwin Huinen en Lesley Kef drie vrije aanvalskansen kregen en die benutten. Op 6-8 werd zichtbaar wat de jonge god Lesley kon met zijn service. Door zijn drie directe servicepunten en een blokpunt van Mees Blom leverde dat een stand op van 7-13 voor Zaanstad. Daarna gaf Robin Ottenhof ook nog een rondje lastig serveren weg, zodat onze aanvallers voor 7-15 konden zorgen. Erwin Huinen en Lesley Kef konden daarna lekker door blijven hakken, zodat vrij snel de eerste set met 25-17 werd gewonnen. We staarden ons toen blind op het feit dat Zaanstad met 15 tegen 7 aanvalspunten van Vocasa had gewonnen, maar hadden toen nog niet door dat Zaanstad zeven persoonlijke fouten gemaakt en de Nijmeegse diagonaal Colin Zuijdgeest op het eind toch al lekker warm had kunnen draaien. Lesley Kef was met zes punten topscorer bij Zaanstad in deze set.

In de tweede set werd bij de stand 7-3 voor Vocasa zichtbaar dat hun middenaanval ook goed kon scoren en dat de libero verdedigend sterk was. Met een achterstand van 3 a 4 punten op Vocasa moest Zaanstad opeens alles geven om bij te blijven. Op 19-15 schakelde Vocasa nog een tandje bij en leek het of het Zaanse blok niet meer mee deed. Het was zo maar 24-16 geworden. Voor de zekerheid tankte Mees Blom toen nog even positieve energie door twee mooie aanvalspunten te scoren, maar op 25-18 voor Vocasa stond Zaanstad weer met de beide benen op de grond. Ook in deze set was Lesley Kef topscorer, nu met vier punten.

In de derde set startte Zaanstad met Ray Espoza voor Robin Ottenhof. Na een 4-5 stand liep Vocasa even uit naar 7-5 en had een tijdje een verschil van drie punten. Bij Zaanstad stond nu Mees Blom op. Hij scoorde een aantal aanvalspunten, waardoor Zaanstad op voorsprong kwam: 17-19. Erwin Huinen en Lesley Kef werden daardoor ook “hot”. Het werd daardoor 18-22. Onder aanvoering van Colin Zuidgeest kwam Vocasa weer opzetten en op 20-22 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Koen Baas werd daarna in gebracht voor de service en die scoorde meteen een ace. Daarna kon jonge god Lesley Kef het karwei afmaken: 21-25 winst. Zaanstad had vrijwel identieke cijfers als in de eerste set: 15 aanvalspunten en 7 persoonlijke fouten. In deze set was Mees Blom met zeven punten de Zaanse topscorer.

In de vierde set ging het gelijk op tot 7-7, maar daarna sloeg Mees Blom een ace en scoorde Lesley Kef tweemaal en Ray Espoza droeg een aanvalspunt en een ace bij. Met 11-14 leek Zaanstad goed op weg. Maar opeens veranderde er iets. De Nijmegenaren kregen het op hun heupen. Zij serveerden voluit en de Zaanse pass en setup lag niet lekker meer. Op 16-14 vluchtte Sandor Rieuwers in een time-out. Vocasa ging echter door naar 18-14 en de Zaanse coach besloot Joris Burger in te brengen om Mees Blom even rust te geven. Erwin Huinen bracht het verschil terug tot twee punten, maar ging daarbij door zijn enkel. Zodat Daniel Homburg (nog niet helemaal fit na zijn blessure) moest worden ingebracht. Zaanstad was aangeslagen en op 22-19 moest Sandor Rieuwers een nieuwe time-out aanvragen. Het team kon zonder Mees Blom en Erwin Huinen even geen vuist maken de set ging verloren met 25-22. Beide teams maakten 14 aanvalspunten, maar Zaanstad maakte vier persoonlijke fouten meer. In deze set was Erwin Huinen met vier punten de Zaanse topscorer.

In de vijfde set kwam Mees Blom weer terug en opende de score. Maar Vocasa rook kansen en speelde foutloos tot 8-6. Daarna werd het een duel tussen Colin Zuijdgeest en Mees Blom, die elk drie aanvalspunten scoorden. En vervolgens trok Lesley Kef nog eens alle registers open. Met twee aanvalspunten en een blokpunt trok hij de stand gelijk: 13-13. Daarna kwam er een bizarre fase waarin beide partijen op matchpoint een keer in het net serveerden. Daarna trok Vocasa de set naar zich toe met 18-16. In deze set was Lesley Kef met zes punten de Zaanse topscorer.

Met een mentale kater reisde Zaanstad snel af, want de volgende dag was een gewone donderdag waarop er alweer vroeg gewerkt moest worden. Bij de donderdagavondtraining was het team eensgezind: hiervoor gaan we ons gezamenlijk revancheren. En wel zaterdag thuis tegen Taurus!

(bericht: Topvolleybal Zaanstad; verslag André Triep; foto’s: Eric Visch)