sponsorkliks (post)

sponsorkliks (mob)

VV Zaanstad versterkt zich met Iraniër

amir-pasBij de selectie van Volleybalvereniging Zaanstad traint sinds kort een Iranese vluchteling die in een voorlopig opvangcentrum van het COA aan de Hemkade in Zaandam zit.

Deze 24 jarige Iraniër, Amir Karimzadeh blijkt een sterke middenaanvaller en is daarom een welkome verstrerking voor de club. Juist op deze positie miste Zaanstad nog concurrentie in de verschillende divisieteams. Amir heeft in de selectie van Jong Iran gezeten, maar had door zijn vlucht uit Iran vanwege zijn geloofsovertuiging een half jaar niet gevolleybald.

Na een erbarmelijke reis over land en met de bekende rubberbootjes van Turkije naar Griekenland heeft Amir er 20 dagen over gedaan om Nederland te bereiken. Met alleen een rugzakje, zijn bagage moest hij in Turkije achterlaten, kwam hij in Alphen aan de Rijn terecht in de voormalige Penitiaire Inrichting (gevangenis), waar 3 vluchtelingen in een cel “wonen”.

Ex-Zaanstad trainer Martin Fennema werd vanuit Iran, waar hij in onlangs op bezoek was met bondscoach Guido Vermeulen en goede volleybalcontacten heeft, getipt dat Amir in het COA (voorlopige opvangcentrum) in Alphen aan de Rijn zat. Via een Iranese tolk werden de eerste contacten gelegd en de Iranese gemeenschap in Nederland heeft ervoor gezorgd, dat verscheidene Iraniërs Amir naar Zaandam brachten om te trainen. “De communicatie ging erg moeizaam, daar Amir alleen Farsi spreekt en dat is niet mijn beste taal,” aldus Fennema.

Voorzitter Bert Sombroek van Zaanstad heeft namens het bestuur van de volleybalvereniging een brief geschreven met een verzoek om overplaatsing naar het COA in Zaandam. In eerste instantie leek de overplaatsing niet te lukken, maar door lobbyen van diverse mensen kan de 2 meter lange speler toch in Zaandam worden opvangen, in afwachting van de verdere asielprocedure.

Amir is door de spelers van de diverse teams heel goed opgevangen. Na een oproep via de groepsapp namen de spelers volleybalschoenen, sportkleding, handschoenen etc. voor hem mee naar de training. Toen Martin Fennema tijdens een taxiritje naar Alphen aan de Rijn begreep dat het eten in het COA niet al te best was, werden Amir en zijn Iranese vriend Mohemet (tevens volleyballer) uitgenodigd voor een maaltijd bij speler Frank Zutphen en had Frank van den Outenaar een tas met fruit en koeken voor hen meegebracht.

Zaanstad gaat nu proberen of Amir z.s.m. speelgerechtigd is en zodoende zijn debuut kan maken in de Nederlandse competitie.

(bericht via Martin Fennema)

Deel dit bericht als je het leuk vindt
© VV Zaanstad 2013-2019 - Privacyverklaring - Webdesign & development: Toewan grafische communicatie / Eric Visch
MENU