Vereniging

Jeugd

Zaanstad heeft een leuke enthousiaste jeugdafdeling bestaande uit jongens en  meiden teams. De jeugd bij vv Zaanstad is opgedeeld in 4 verschillende niveaus of leeftijdsgroepen, de CMV, de C-jeugd (12/13 jaar), de B-jeugd (14/15 jaar) en A-jeugd (16/17 jaar).

CMV staat voor Cool Moves Volley of Circulatie Mini Volleybal. CMV kan je al spelen vanaf je zesde jaar. Het begint met de bal overgooien en weer vangen (niveau 1 en 2) op een klein veld. De bal gaat elke keer over het net. Daarna ga je ook de bal onderhands spelen, en begint het samenwerken (niveau 3). De volgende stap is bovenhands spelen. De bal wordt eerst drie keer gespeeld voordat de bal over het net mag; de tweede keer is een vangbal (niveau 4). Het veld is al iets groter. Tenslotte wordt bijna het “gewone” volleybal gespeeld (niveau 5 en 6), maar nog steeds op een klein veld met vier spelers zodat je vaak de bal krijgt. Je legt zo een goede basis voor de ABC-jeugd (na de basisschool).

Vanaf 12 jaar ben je te oud voor Cool Moves Volley (CMV) en ga je volleyballen in een Jeugd A, B of C team. Leeftijd en talent bepalen waar je ingedeeld wordt.

Jeugd C is bedoeld voor kinderen van 12 tot 14 jaar. Op dit niveau is het belangrijkste doel te leren samen te spelen in een team van zes. Daarnaast wordt er natuurlijk nog steeds gewerkt aan techniek, snelheid en conditie.

Jeugd B is bedoeld voor kinderen van 14 tot 16 jaar. Op dit niveau leer je met name hoe je met je team een systeem speelt (eventueel met libero). Daarnaast blijft er gewerkt worden aan techniek, snelheid en conditie.

Jeugd A is bedoeld voor de jeugd van 16 tot 18 jaar. Als je per 30 september (aan het begin van het seizoen) 16 of 17 bent, behoor je officieel tot de A-jeugd. Bij jeugd A verbeter je je systeemspel en word je langzamerhand voorbereid op de overstap naar de volwassenencompetitie. Daarom worden er ook dezelfde spelregels gebruikt als bij de senioren en kan het, bijv omdat je er aan toe bent, gebeuren dat je op deze leeftijd al bij een seniorenteam wordt ingedeeld of meetraint en invalt bij de senioren.

Wat heb ik nodig?
Om te kunnen volleyballen heb je gelukkig geen dure spullen nodig. Het allerbelangrijkste zijn je schoenen! Goede zaalschoenen, die geen zwarte strepen achterlaten, hebben een rond gedeelte onder de zool van je voorvoet (daar draai je je voet omheen). Zaalschoenen mag je vanzelfsprekend alleen in de zaal gebruiken (je kunt ze ook bij gym op school gebruiken); je komt op andere schoenen dan je zaalschoenen naar de sporthal. Kniebeschermers zijn handig en verder draag je een korte broek en een T-shirt.

Hoe word ik lid?
Lijkt het jou ook leuk om te gaan volleyballen? Kom gerust eens kijken bij de training. Als je je zaalschoenen, een broekje en een shirt meeneemt kun je meteen meedoen. Je mag in elk geval 3 keer gratis meetrainen voordat we je vragen lid te worden. Kom naar Sporthal Zaanlands West en vraag een trainer bij welke groep je het beste mee kunt doen. Wanneer je besluit lid te worden vraag je aan de trainer het inschrijfformulier of download het van de website. Zie informatie onder het kopje Vereniging op de Zaanstad website: lid worden en voor contributie: contributie-en-voorwaarden

Heb je nog vragen?
Stel je vragen bij voorkeur per e-mail aan de jeugdcommissie. Zij zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Gebruik hiervoor het volgende e-mail adres: jeugd@vvzaanstad.nl