“Sport is emotie!”

Marc van den Hurk heeft dit seizoen een stapje terug gedaan naar heren-3, maar zijn betrokkenheid en enthousiasme in het veld zijn even groot gebleven. Voor Marc is de steun van omgeving tijdens de wedstrijden dan ook belangrijk. In het kader van de campagne #SportiefPubliek Marc over zijn verwachtingen als speler in het veld:

“Sport is emotie. Ik denk dat het niet meer dan normaal is dat de gemoederen soms hoog oplopen. Er is echter een verschil tussen je team naar de winst schreeuwen of de tegenstander tot verlies drijven. Zowel in het veld als daarbuiten wil je graag je energie binnen je team houden. Je moedigt elkaar aan en helpt elkaar. Hou het dicht bij jezelf!

Natuurlijk kun je proberen je tegenstander uit balans te brengen. En natuurlijk kun je het oneens zijn met een beslissing van de scheidsrechter. Maar ook daar bestaat een grens tussen het acceptabele en het ontoelaatbare. De reden dat je een (team)sport in competitieverband beoefent zou moeten zijn om het beste uit jezelf en je team te halen. Je krachten te meten. Je te ontwikkelen. En dat gaat verder dan puur fysieke ontwikkeling.

Voor publiek gelden wat dat betreft dezelfde regels. Supporter ben je om je team te steunen. Dat betekent juichen als het goed gaat en aanmoedigen als het een keer iets minder gaat. Negativiteit – ook die gericht op de tegenstander – bevordert het spel doorgaans niet. In mijn geval in ieder geval niet. Het leidt af van hetgeen waar het om draait. Het heeft vaak niets meer met de sport zelf te maken. In de afgelopen jaren heb ik helaas vaak genoeg voor onsportief publiek gespeeld. Als speler kost het zoveel meer energie om dan de focus op het spel te houden. En ondanks dat je een wedstrijd dan misschien wint, heeft het toch een dubbele lading.

Het publiek kan dus een grote rol spelen in het verloop en de beleving van de wedstrijd. Goed publiek is iets om trots op te zijn en maakt de vereniging wat mij betreft alleen maar sterker. Binnen onze vereniging ben ik zelf overigens de laatste tijd erg tevreden met het publiek. Mooi om te zien, mooi hieraan te mogen bijdragen.”

Marc speelt zaterdag om 15.00 met heren-3 in De Koog tegen SVU. Genoeg redenen dus om Heren-3 en Marc te komen aanmoedigen.

#SportiefPubliek #ZaanStadZijnWeMetZnAllen #Zaanstad2020

(bericht: vv zaanstad; foto: eric visch)