Maaike Heilig gaat met Oranje onder 17 naar EK in Tsjechië

Maaike Heilig, aanvalster van Zaanstad dames 1, gaat met Oranje onder 17 deze zomer lekker doorvolleyballen, want via 3 overwinningen (tegen Georgië, Portugal en Griekenland) heeft Jong Oranje zich in sporthal Papendal geplaatst voor het EK dat van 16 t/m 24 juli in Tsjechië plaatsvindt. Maaike heeft een belangrijke rol gespeeld. Ze werd tegen Georgië de eerste 2 sets gespaard, maar heeft de 3e set volop kunnen spelen. Tegen Portugal werd ze ook de eerste 2 sets gespaard, maar toen kwam Oranje met 0-2 achter.

Oranje moest toen vechten voor de overwinning. Bij het begin van de derde set gaf Maaike meteen het goede voorbeeld door een mooi aanvalspunt te scoren. Op 12-14 achter werd het hachelijk voor de Oranje meisjes, maar toen bracht Maaike met een sterke servicebeurt de stand weer op 16-14 en kon Oranje in een spannend slot de 25-23 winst noteren. In de vierde set had Oranje het ook even moeilijk op 10-12, maar Maaike kon toen met haar aanval en serve de stand weer ombuigen naar 14-12. Oranje won deze set met 25-21. Het verzet van Portugal was toen gebroken en Oranje won de wedstrijd met 3-2.

In de beslissende wedstrijd tegen Griekenland heeft Maaike de hele wedstrijd gespeeld en op beslissende momenten haar puntjes bijgedragen. Ze heeft geen series meer gescoord, maar wel met 4 blokpunten bijgedragen aan de overwinning. En ze mocht in ieder geval de laatste opslag van de wedstrijd slaan, waardoor Oranje de laatste set met 25-12 won. De plaatsing is een mooi succes voor Maaike en haar teamgenoten. Maar dus ook voor het Nederlandse (jeugd)volleybal.

Volgens Facebook heeft de spanning van het toernooi zwaar gedrukt op de ouders op de tribune. Dat wordt dus wat als ze straks ook in Tsjechië op de tribune gaan zitten 😊.

Tekst: Andre Triep

Foto: Ronald Hoogendoorn/CEV