Jongens C komt net tekort in spannende vijfsetter

Jongens C speelde woensdag 2 oktober (als voorwedstrijd voor Valencia-Ajax) een spannende wedstrijd met soms lange rally’s tegen VCSpaarnestad JC1. Het team speelt in de hoofdklasse in een poule van vier teams (Compaen, VCSpaarnestad, VV Zaanstad en Madjoe). Het vervelende is dat Compaen (met dispensatiespelers) voor iedereen te sterk is en dat Madjoe te zwak is. Alleen de wedstrijden tussen Zaanstad en Spaarnestad zijn spannend en boeiend.
Het Zaanse negental (Yaro Hansen, Boaz de Jong, Vigo Kelder, Sven Band, Joel Bleeker, Matthijs Pos, Kaya Yildiran, Tim Steunebrink en Luuk Steunebrink) opende de eerste set met een ace van Joel Bleeker. Het ging daarna lang gelijk op, maar een ace van Matthijs Pos braak de set open en zijn serviceserie bracht Zaanstad op 12-8. Spaarnestad haalde daarna bij tot 12-12. Een prachtige servicebeurt van Vigo Kelder gaf zoveel servicedruk dat Zaanstad naar 20-12. De Zaanstad-jongens gingen daarna fouten maken en coach Erwin Bleeker moest ingrijpen met een time-out op 23-20. Zaanstad herpakte zich en Kaya Yildiran haalde met een ace de set binnen: 25-20. Zaanstad was deze set serverend en aanvallend beter.
In de tweede set startte Spaarnestad met twee aces en kwam op 0-4. Drie aanvalspunten van Vigo Kelder zorgden voor 3-5. Sterk serveren van Tim Steunebrink bracht de stand op 8-8. Spaarnestad liep daarna weer uit naar 11-13, maar twee aces van Sven Band brachten de stand weer gelijk: 13-13. Op een sterke servicebeurt van Spaarnestad moest coach Erwin Bleeker weer een time-out nemen bij 14-18. Ondanks aanvalspunten voor Vigo Kelder en Sven Band ging deze set naar Spaarnestad met 20-25. De servicedruk van Spaarnestad was deze set bepalend.
In de derde set nam Spaarnestad weer een voorsprong: 2-6. Daarna begon Tim Steunebrink aan een geweldige servicebeurt. Via onder meer vier aces bracht zijn servicebeurt de stand op 10-6. Een ace van Matthijs Pos zorgde voor 12-7. Daarna gingen de Zaanse boys foutjes maken en nam Spaarnestad aanvallend het initiatief over. Erwin Bleeker probeerde via time-outs op 14-16 en 17-21 het initiatief weer bij Zaanstad te krijgen, maar dat lukte niet. Alleen Sven Band kon nog twee aanvalspunten maken en deze set ging met 20-25 naar Spaarnestad. Spaarnestad scoorde twaalf aanvalspunten en Zaanstad maar vier aanvalspunten. Dan kun je bijna niet winnen.
In de vierde set werd zichtbaar dat de lange rally’s in de voorgaande sets hun tol hadden geëist. Deze set werd een foutenfestival. Op 6-2 nam Spaarnestad een time-out. Op dat moment waren al acht punten te wijten aan fouten van de tegenstander. Tot de stand 11-6 had Zaanstad vier fouten gemaakt en Spaarnestad negen fouten. Yaro Hansen zorgde daarna even met ace weer voor een positieve actie: 12-6, maar Zaanstad ging ook meer fouten maken, waardoor Spaarnestad terugkwam tot 16-13. Drie aanvalspunten van Vigo Kelder bracht de stand op 19-13. Spaarnestad maakte daarna net- en voetfouten en de Zaanse voorsprong liep op naar 24-19. De set eindigde met een positieve actie van Kaya Yildiran, want zijn aanval zorgde voor 25-19.
Na vier sets leken de beste krachten dus bij beide teams wat weg gevloeid. Zouden ze in de vijf set nog eenmaal kunnen vlammen? Spaarnestad kwam het best uit de startblokken: 1-4. En op 4-9 moest Erwin Bleeker zijn mannen weer in een time-out oppeppen. Spaarnestad ging daarna fouten maken en op de service van Vigo Kelder kwam Zaanstad terug naar 8-9. De Spaarnestad-coach greep in en Spaarnestad liep naar 8-12. De wedstrijd was nog niet voorbij, want Sven Band haalde met zijn aanval de opslag terug en wie ging daar serveren? Tim Steunebrink! Hij sloeg koelbloedig twee aces: 11-12. En zijn servicebeurt ging door: 12-12. Daarna kon Spaarnestad het initiatief over nemen en won deze set met 12-15. Met vijf aces en zeven aanvalspunten voor Spaarnestad was dat terecht.
In totaal aantal punten was het verschil heel klein: 102 voor Zaanstad, 105 voor Spaarnestad. Beide coaches lieten alle spelers spelen. Dat is verstandig, want op deze leeftijd is vooral de ontwikkeling van de spelers van belang en je hebt alle negen spelers nodig om verder te komen. Bovendien is duidelijk dat Compaen kampioen gaat worden. Op dit niveau is duidelijk dat een sterke opslag vaak bepalend is. Bij Zaanstad scoorde Boaz de Jong geen aces, maar op andere vlakken was zijn inbreng belangrijk. Want Zaanstad zijn we met zijn allen!
Andre Triep