Het zal toch niet…

Je kent ze wel, van die wedstrijden waarbij je denkt; “Het zal toch niet?” of “Maken ze een grapje?” Niets bleek minder waar. Het is maandagavond 30 september 2019 rond de klok van half 9. Vanuit de kantine zien we dat in de wedstrijd voor ons de 4e set halverwege is en het lijkt erop dat er nog een 5e set gaat komen ook. “Het zal toch niet? De laatste trein terug, gaat rond middernacht, die moeten we wel halen.” verzucht teammanager/speler/coach Ronald tegen zijn klaverjasmaatje Frank. En ze deelden nog een rondje kaarten uit.

De wedstrijd is op papier een soort van kraker, als je daarvan kunt spreken in de 3e speelronde. Beide teams bevinden zich bij de bovenste plaatsen in de poule, maar Spaarnestad won van Zaanstad in de voorbereiding met solide spel en goede servicedruk. De aanloop naar de wedstrijd was niet ideaal voor Zaanstad. Van de 13 spelers op papier, stonden er 7 in de zaal toen het eerste fluitsignaal klonk om 21:45u. Martijn, Pim, Jesse, Marc, Wouter en Joris waren afwezig. Aanvulling kwam er vanuit het 4e door Daan, maar die kon lekker op de bank gaan zitten. Basisplaatsen waren er dus voor: Timo (SV), Frank (PL), Max (PL), Rogier (Dia), Mark B (Mid) en Ronald (Mid). De rol van 3e libero was weggelegd voor René. Hij stond tijdens de training zoveel ballen het wandrek in te ketsen dat men zich serieus afvroeg of het wel zo’n goed idee was. Na de wedstrijden konden ze echter concluderen dat er samen met Frank en Max een solide passlijn gevonden was en/of dat er zeer eenvoudig geserveerd werd door de tegenpartij.

Anyways, terug naar de wedstrijd. We hadden trouwens een vrouwelijke 1e scheidsrechter. Dat zien we ook niet vaak, iemand die op maandagavond vanuit Eemnes naar Haarlem wil komen om een wedstrijd van soms opmerkelijk niveau in goede banen wil leiden. Maakte verder ook allemaal niet uit, noemenswaardig was het wel, ze floot overigens een prima pot.

Nu echt terug naar de wedstrijd; de eerste punten waren voor Zaanstad dat weinig fouten maakte. In de eerste set was er veel side-out spel van beide partijen, maar Zaanstad wist richting de big points een aantal keer te scoren in het rally-spel. Zodoende was er een verschil van 5 punten bij de veldwissel. In set twee was er lange tijd een soort gelijke situatie. Gelijke stand bij 12-12, maar wat er toen gebeurde zal je verbazen. Alle puzzelstukje bij Zaanstad vielen op hun plek en eigenlijk werd daarna elke rally wel gewonnen. Blokje hier, blokje daar, oploop balletje in de verdediging en elke aanval vanuit Zaanse kant was wel een puntje waard. Serveren was ook foutloos. Met uitzondering van Frank, hij serveerde onder het net door.

In set drie had Spaarnestad weer het betere van het spel. Ze pakten en behielden de voorsprong. Het spel van Zaanstad werd rommeling en de welbekende flow was er even uit. Resultaat: 24-20 achterstand. Goede serviceserie, wederom knappe blokkering van Timo en Frank en uiteindelijk in een mega lange rally werd het 24-24 door een kanonskogel van Max op de buitenkant. We waren er nog niet en Spaarnestad hield steeds het voordeel van de side-out. Op 27-28 kwam Zaanstad voor het eerst langszij en met een ace van Ronald weer de set toch nog binnen gesleept. Setje 4 was er een voor de administratie. Daan kwam in het veld voor Mark B, Rogier ging daardoor naar midden en Max naar de dia. Zo kwam Daan op de buitenkant. Snap u nog? Ruime voorsprong gepakt in het middendeel, laten inlopen richting het einde en weer even gasgeven in het slot. Zo stond er om 23:30u een 0-4 stand op het bord, +5 punten en een goed gevoel!

Volgende potje voor Zaanstad H3 is 12 oktober om 18:15u tegen De Nijs/Dinto HS 1.

Rene Tigges