Gehavend Zaanstad heren 1 treft scherp SSS

Voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie reisden de Zaanstad-mannen af naar Barneveld. Door de blessures kon coach Sandor Rieuwers maar over acht spelers beschikken. Voor de Zaanse mannen stond er qua plaats op de ranglijst niets meer op het spel, want Zaanstad kon ook bij een overwinning met 3-0 of 3-1 niet meer op de ranglijst stijgen. Voor SSS waren de play-offs niet meer haalbaar, maar bij 3-0 winst op Zaanstad zou Vocasa worden voorbijgegaan en dat een bonuspunt in de degradatiepoule opleveren. SSS ging daarom ook gedreven van start en zou de hele wedstrijd met scherpe focus ingaan.

Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Guido Spooren, Max van Straten, Marijn van Gool, Mees Blom, Lesley Kef, Robin Ottenhof en libero Rueben Schoones. SSS nam sterk aanvallend een voorsprong met 5-2, Daarna volgden twee lange rally’s waarin Zaanstad de score niet af kon maken, waarna SSS wel scoorde. Op 8-3 volgde de eerste Zaanse time-out. Daarna drukte SSS aanvallend door naar 14-6. Bij Zaanstad konden alleen Mees Blom en Lesley Kef scoren. Na een tweede Zaanse time-out veranderde er niet veel. SSS legde nu ook met het blok de Zaanse aanval lam en won de eerste set met 25-13. Bij Zaanstad scoorden Mees Blom (4) en Lesley Kef (3) de meeste punten.

In de tweede set bleef de Zaanse basis staan. Tot 4-4 ging het gelijk op, onder andere door een blokpunt van Lesley Kef. Daarna begon de Barneveldse aanval langzaam door te drukken. Alleen Mees Blom en Marijn van Gool konden aan Zaanse kant scoren. Op 14-8 greep Sandor Rieuwers met een time-out in. Marijn van Gool, Mees Blom en Lesley Kef bleven wat puntjes voor Zaanstad mee sprokkelen, maar SSS liep toch verder uit via 20-12 en 23-15. Met een ace besliste SSS deze set met 25-17. Deze set scoorde Mees Blom bij Zaanstad de meeste punten (6).

In de derde set bleef Marijn van Gool met knieklachten aan de kant, waardoor Zaanstad met beide spelverdelers in het veld moest gaan spelen. In het begin van deze set sputterde Lesley Kef met twee mooie aanvallen nog tegen, zodat de stand met 7-6 voor SSS nog perspectief leek te bieden voor Zaanstad. SSS bleef echter op de Zaanse verdediging beuken en liep via 13-8 naar 16-9. Koen Baas scoorde toen een mooi punt op linksvoor. Na nog een aanvalspunt van Mees Blom stoomde SSS door naar 20-11. Vervolgens liet Robin Ottenhof met twee aanvalspunten ook nog even zien dat hij niet voor spek en bonen meedeed. Ook deze set besliste SSS met een ace de set: 25-14. Bij Zaanstad scoorden Mees Blom (4) en Lesley Kef (3) de meeste punten.

Kijkend naar de totaalcijfers was SSS op alle onderdelen sterker en op het eind van de wedstrijd werd de foutenlast bij Zaanstad steeds groter en dan is het ook vechten tegen de bierkaai voor een fysiek gehavende ploeg.

Maar het eindspel moet nog beginnen. Zaanstad heeft nu drie weken tot de eerste play-out wedstrijd om zich te herpakken. En rust is dan belangrijk (Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk zei ooit: de Tour wordt in bed gewonnen). Nu koppies leeg maken en op basis van eigen kracht de play-out ingaan. Opgeven is geen optie!

(bericht: Topvolleybal Zaanstad; verslag: André Triep; foto: Eric Visch)