Float like a butterfly sting like a bee – wedstrijdverslag Heren 3

Ik moet uitkijken dat Engelstalige titels geen “dingetje” worden, maar soms is het makkelijker om Engelse oneliners (ironisch) te verzinnen dan Nederlandse.

Op zaterdag 29 september stond Spaarnestad Heren 2 aan de andere kant van het net. Tegenover de Zaanse mengeling van jong en oud(er) stond een mix van oud(er) en iets minder oud. Afijn, het kwam er uiteindelijk op neer dat de gemiddelde leeftijd leek te verschillen. Kleine disclaimer: ondergetekende is bijzonder slecht in schatten van leeftijden, afstanden, in/uit, voetfout, etc.

Voor de tweede keer sinds ik voor deze mooie club speel – en misschien wel mijn gehele volleybalcarrière – was ik eerste aanvoerder. Wat een genot om de toss niet te mogen doen en rustig af te wachten wat de tegenstander nu weer zou kiezen. Uiteindelijk aan mij de keus om aan onze eigen kant te blijven staan.

Dan over naar de orde van de dag, want wat er echt toe doet – en waar u natuurlijk op zit te wachten – is het verloop van de wedstrijd. Deze liet een duidelijke stijgende lijn zien voor Zaanstad. Het tweede uit Haarlem moest het met een dalende trend doen. Dat laatste lijkt logisch maar hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. In de eerste twee sets ging het vaak gelijk op, en had het Zaanse derde zelfs zo nu en dan een voorsprongetje van 4 punten. Waar het, mijns insziens, aan schortte was dat het op die momenten niet voelde als een voorsprong. Terwijl we comfortabel zouden moeten kunnen hebben volleyballen voelde de sfeer in het veld kil, koud, en naar aan. Alsof we hopeloos achter stonden. Alsof het team in een soort collectieve rouw was.

Met 44 punten uit de eerste twee sets, 21 in de eerste en 23 in de tweede set, kwam het erop aan in de derde set. Kon dit basisschoolteam zo vroeg in het seizoen al veerkracht tonen om een 0-2 achterstand om te buigen naar een winst? Het antwoord kent u natuurlijk al. Het zal misschien niet tot ieders verbazing zijn geweest, maar de drie laatste sets van de wedstrijd vertoonde een behoorlijke kentering in de krachtsverhoudingen. Of het aan uithoudingsvermogen, beter spel van onze zijde, of slechter spel aan de overkant lag, dat laat ik over aan ieder om voor zichzelf te beslissen. Feit blijft dat Spaarnestad in de laatste drie sets evenveel punten gescoord heeft als wij in de eerste twee. Met die veerkracht zit het dus (voorlopig) wel snor. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering, maar het is goed te zien dat we met het gehele team ervoor kunnen zorgen dat we het beste uit elke wedstrijd halen. Op naar de volgende tegenstander, en onze eerste uitwedstrijd: SVU te Amstelveen. We spelen om 16:00 in Sportcentrum VU. Plan een lekker dagje Amstelveen (https://www.dagjeweg.nl/dagjeuit/amstelveen) en sluit de middag af met een lekker potje volleybal. Tot dan!

Namens heren 3,

Marc van den Hurk