Eredivisie Beachvolleybal heeft primeur in Zaanstad

Voorzitter Vincent Pirovano van Silicium Beachvolleybal, de zustervereniging van VVZaanstad, reageerde vrijdag 26 juni heel snel toen de Nevobo hem vroeg om de eredivisie beachvolleybal op 1 juli 2020 op het complex van Silicium in het sportpark Poelenburg te laten starten. Hij zei “ja” en ging met zijn harde werkers aan de slag. En hij wist dat de Nevobo voor de organisatie op grote lijnen zou zorgen. De Nevobo wilde ook laten zien dat ze snel kon reageren op de versoepeling van de lockdown per 1 juli.

Met een select gezelschap van 12 vrouwenteams en 12 mannenteams werd om 5:24u in de ochtend gestart en om 16:00u werd de laatste wedstrijd (de mannenfinale) gespeeld. Helaas stonden er geen plaatselijke helden in de mannenfinale, want Sam Gortzak en Erik van der Schaaf (oud-spelers van Zaanstad heren 1) verloren met een nederlaag van 21-23 in de tweede set hun halve finale. En Jary Kroon (oud-speler van Zaanstad heren 1) verloor zijn halve finale met 20-22 in de tweede set. De finale bij de mannen werd uiteindelijk gewonnen door Stijn van Tilburg (ooit begonnen bij VVAmsterdam) en Boehle, die in een spannende partij wonnen met 2-0
Joris Berkhout (oud-speler van Zaanstad heren 1) overleefde de poule-wedstrijden niet. Bij de vrouwen overleefden locale helden als Anne Buijs, Nika Daalderop en Marly Bak de poule-wedstrijden niet. In die finale ging het tussen de nationale nummers 1 (Sanne Keizer en Marloes Meppelink) en de aanstormende toppers (Raisa Schoon en Katja Stam). De jonkies wonnen met duidelijk cijfers: 0-2.

Afgelopen jaren vond dit toernooi in het centrum van Zaandam plaats (de markt bij de Rozengracht). Dat kon en mocht dit jaar niet. Daardoor was er maar een beperkte hoeveelheid publiek aanwezig.
Vanaf 16.00u startte op de vrijgekomen velden van Silicium de eerste beachtraining van het Regionaal Talentencentrum onder leiding van Patrick de Reus. Ook weer mooi om bezig te zien.

Verslag: Andre Triep
Foto: John van Geenen (die vanaf 5:24u present was)