Derde verstevigt positie op eerste plek

“Zaterdag was de mooiste dag van de week. En je wist, als je naar je vriendjes keek; hier gaan ze heel wat beleven!”

De 4-0 zege op directe concurrent Madjoe van dik een week geleden was zeker een hele belevenis voor de vriendjes van het derde. Door die winst werd de positie op de eerste plek goed verstevigd. Er werd, om in Enkhuizense taal te spreken, een flinke stap met de zevenmijlslaars gezet richting een mogelijk kampioenschap. Maar we zijn er nog niet. Afgelopen zaterdag kwam Spaarnestad namelijk op bezoek. In de voorbereiding werd dit team gezien als serieuze concurrent in de strijd om de eerste plaats. Nadat de uitwedstrijd relatief eenvoudig gewonnen werd leek dit team in de competitie toch minder punten bij elkaar te slaan dan we vooraf dachten. Desalniettemin is Spaarnestad een team dat wel degelijk kan volleyballen en dus niet onderschat diende te worden.

Zutphen was geblesseerd. Hij struikelde over de allerlaatste bal van de training de donderdag ervoor. In een duel met een andere passer loper. Het was dus aan Ronald om de ballen op de buitenkant erin te beuken. Het passen werd meer een zorg voor Pim en Jesse. Mark, Marc, Timo, en Rogier maakten de starting seven af. René begon als teller, en zo waren alle posities ingevuld. Het werd al snel duidelijk dat de mannen uit Haarlem vooral voor risico in hun service gingen. Statistici kunnen beamen dat een hoog risico kan leiden tot hoog rendement. Dat bleek in het geval van de service van Spaarnestad gelukkig niet zo te zijn. Door een relatief hoge foutenlast aan de bezoekende zijde kon Zaanstad drie vrij simpel uitlopen naar de setwinst. In de eerste set leverde dit een stand 25-14 op. De tweede set liet een overeenkomstig beeld zien en eindigde in 25-18.

“En de trainer riep: Samen is niet alleen”. Het lied gaat verder. De filosofie “never change a winning team” gaat niet altijd op. Soms is het namelijk prima om een winning team te changen. Zo kwam het dat ondergetekende plaatsnam achter het telbord. De nostalgie! Dit had ik lang niet meegemaakt. Ik draaide het ene bordje na het andere bordje om. Enfin. De derde set ving aan. Rogier verschoof naar het midden, terwijl Max zijn positie op de dia innam. Rogier begon hier overigens aan zijn zevende set van het weekend. Als u dit leest mag u daarvoor best even klappen. Toe maar. Daarnaast denk ik dat René erin kwam als spelverdeler, maar dat weet ik even niet meer zeker. Ik had het druk met de bordjes. Ondanks dat Spaarnestad met elke verstrijkende set meer punten binnen wist te harken werd het in de derde set nog niet echt spannend. Met degelijk spel van Zaanse zijde werd deze set met 25-20 ook gewonnen.

Dan. De kans om een punt uit te lopen op Madjoe. De beruchte vierde set. Net zo berucht als alle andere sets. Spaarnestad zette de goede lijn door en wist zelfs zo nu en dan een voorsprong te pakken. Ook in de derde set was dat ze overigens al een aantal keer gelukt. Tegen het eind van de set besloot coach Zutphen tot een tactische wissel. Met zijn extra 20 centimeter mocht Timo terug het veld in. Hij kon die 20 centimeter immers goed gebruiken om ballen door te slaan of te blokkeren. Aldus de redenering van coach Zutphen. Ondanks dat die tactiek niet helemaal (of helemaal niet) tot zijn recht kwam had de wissel wel effect. Met 25-21 was de vierde set in de pocket en kon er gedanst en gezongen worden.

De vriendjes van het derde kunnen zich inmiddels weer opmaken voor een drukke week. Aankomende woensdagavond is Warmenhuizen de bestemming. Dinto zal geen makkelijke prooi worden (zij pakten een punt bij Madjoe, red.). Zeker niet op woensdagavond. Donderdagavond krijgt het vierde Madjoe op bezoek in Zaanlands West. Ook zij zullen zowel fysiek als mentaal weer alle ondersteuning kunnen gebruiken. Zoals gebruikelijk: als u niets te doen hebt, wees welkom!