De laatste keer

Dit is de laatste keer,
Ik weet ‘t gebeurt dit jaar niet meer.
Maar straks als het beter gaat,
Hoop ik dat iedereen er weer staat.

En dan, gaan wij er weer voor,
Zetten het goede spel door.
Je weet, we speelden goed,
‘Tis kijken wat Nevobo doet.

Het is zaterdag 27 november. Voor het eerst dit seizoen zijn we compleet. Nou ja, compleet. We zijn er allemaal. Maar zeker niet 100% fit. Max in de laatste plaats. Het wordt ook moeilijk spelen met een paar kilo gips om je arm. En de breuk die daarmee afgedekt wordt helpt ook niet mee. Persoonlijk heb ik wat last van mijn rug, maar tijgerbalsem maakt een hoop goed. Maar goed, we kunnen een teamfoto maken. Eindelijk. En we bereiden ons natuurlijk voor op de wedstrijd tegen VV Utrecht. Zoals zoveel Zaanstad teams vandaag.

Het is een studentikoos clubje. VV Utrecht heren 3. De aanloop naar de wedstrijd is niet bijzonder. Behalve dat we eindelijk met een grote groep de warming up draaien. Aangezien vandaag de laatste wedstrijd is in de voorzienbare toekomst hebben we besloten dat we proberen iedereen te laten spelen. Dat gebeurt, maar uiteindelijk gaat de winst toch een grotere rol spelen. Coach Bos, terug van vakantie, neemt daarom een aantal moeilijke beslissingen om de winst ook veilig te stellen.

In de eerste set is er niets aan de hand. Met goed spel wordt de winst vrij simpel veiliggesteld. De tweede set laat echter een ander verhaal zien. Utrecht verdedigt ontzettend veel. Tegelijkertijd maken wij (onnodig) veel foutjes. De service druk lijkt lager. Er worden wat ballen in het blok geslagen. En rallies worden doorgaans gewonnen door de gasten uit de Domstad. Op dat moment hebben zij zelfs over de twee sets drie punten meer gescoord dan wij. 47 om 44.

Het is duidelijk dat de Domstedelingen zich niet zomaar gewonnen geven. Onder luid gezang blijven ze proberen het jaar af te sluiten met winst in Koog aan de Zaan. Wij zijn echter niet van plan dat zomaar te laten gebeuren. Ondanks het ijzersterke rallyspel van de tegenstander slagen we erin om de derde set vrij gemakkelijk naar ons toe te trekken. En natuurlijk blijkt vervolgens de vierde set weer een groter euvel. En niemand zit erop te wachten om een vijfsetter te spelen. De kantinetijd is namelijk ook nog maar beperkt. Bij een stand van 24 Р21 in ons voordeel ontvangen wij de service. De spelverdeler, snode jongen, besluit als achterspeler toch maar naar de bal te springen aan het net. Vol van emotie volgt er een pleidooi dat hij niet sprong. Dat hij te klein was. Dat hij niet boven het net uit kwam. Het staat echter op beeld. En de arbitrage is keihard. Zaanstad wint de laatste wedstrijd van 2021.

Marc