Champions League herenteams Zaanstad

En daar is alweer een wedstrijdverslag van de Zaanse heren uit het derde. Schrijven we het derde, dan bedoelen we uiteraard ook het tweede en het vierde van de Zaanse Volleybalvereniging. Woensdagavond 19:30u stond op het programma de uitwedstrijd tegen de buren van VCC’92 te Wormer. Waar we in de voorbereiding nog in het prachtige nieuwe gedeelte van de sporthal mochten spelen, werden wij nu verwacht in de koude, donkere, vochtige en oude gedeelte van deze sportaccommodatie. Kleine tegenvaller, zoals we er meer hadden in de aanloop naar deze wedstrijd. De heldere en vooruitziende blik van Frank Zutphen bleek maar weer eens te kloppen: “Voorbereiding is alles voor z’n wedstrijd.” meldde hij zijn teamgenoten om 17:09u, met aanvullend de opmerking: “Dit lijkt natuurlijk helemaal nergens op deze manier.” van 17:10u. Dit alles naar aanleiding van de vertragingen met de trein, ongelukken op de snelweg, geen gezonde hap als avondeten en het wat vroege tijdstip van de wedstrijd.
Maar goed, de wedstrijd die uiteraard om bovengenoemde redenen te laat begon, ving aan met Timo (sv), Rogier (dia), Ronald en Marc (mid), Martijn en Frank (pl) en Pim (libero). Mark en René probeerden de bank warm te houden. De wedstrijd begon prima vanuit beide kanten. Leuk spel, redelijke rally’s, weinig fouten, wel wat gerommel, maar dat hoort er allemaal bij. Zaanstad had constant een klein gaatje ten opzichte van VCC’92 maar gedurende de set en ook de volgende sets was dit weinig waard. Halverwege alle sets was er een omslag waarin Zaanstad geen puntjes meer kon maken. Lag uiteraard aan ons zelf, maar ook zeker aan de mannen van VCC’92 die volgens mij een zeer goede pot hebben neergezet. Op basis van het spel dat zij woensdag lieten zien, lijkt het niet terecht te zijn dat ze onderin de promotieklasse bivakkeren. Uiteindelijk kwam Zaanstad op setpoint, maar wist deze niet te verzilveren, waarna de set met 26-24 naar VCC’92 ging.
Setje twee was al beter vanuit sportief Zaans oogpunt. Passing kwam iets beter onder controle. Aanvallers konden vrij gespeeld worden en het zag er allemaal wat beter uit. Conclusie, Zaanstad terug in de wedstrijd met een setwinst van 20-25. Alle opties weer open. Voor set drie kan ik u verwijzen naar de beschrijving van set één. Wederom een voorsprong voor Zaanstad halverwege de set. Een hapering in het maken van de side-out in twee rotaties en prompt stonden we weer 2-1 achter in sets door de 25-22 setstand. De laatste keer en ook gelijk de enige keer dat Zaanstad meer dan twee sets verloor in een wedstrijd, was die tegen de koploper, dus dat was wel weer even wennen voor ons.
Degene die dat eigenlijk heel slecht trokken waren dan ook Frank en Ronald. U kent deze heren als zeer sociaal, rustig, gecontroleerd en aardig, maar ergens kwam een omslagpunt. Juist deze heren werden gedurende de vierde en vijfde set agressiever, brutaler, onbevangen en doordoor ongrijpbaar voor de tegenstander. En juist dat had het Zaanse team nodig om hier nog een 2-3 overwinning uit het vuur te slepen. Tussendoor probeerde René nog een invalbeurt te maken, maar moest al snel afhaken met een blessure aan bovenbeen/lies en hierdoor kon Mark Bos zijn debuut op diagonaal opluisteren met een (zeer belangrijk) kill-block op de rechtsvoor positie. Laatste punt uit de 4e set was voor de scheidsrechter in het voordeel van Zaanstad door een technische fout toe te kennen aan de spelverdeler van VCC’92. Publiek over de rooie, maar het bleek achteraf de enige juiste beslissing, maar wel zuur om zo de overwinning uit je handen te zien glippen. (Net als de bal trouwens.)
Vijfde set was verder niet noemenswaardig. VCC’92 leek het te laten lopen en de Zaanse formatie was inmiddels geroutineerd punten aan het binnen harken waardoor en bij de wissel van 6-8, uiteindelijk 7-15 op het scorebord verscheen en de 2-3 overwinning een feit was.
Ik wil graag twee heren nomineren voor de titel “Man of the Match”: Frank Zutphen in verdedigend opzicht door als achterspeler elke veegbal van de tegenpartij op de 2-meterlijn op te duiken en Ronald de Boer in aanvallend opzicht die zeer succesvol was om elke aanvallende bal door de brievenbus van de tegenpartij te slaan!
Zaterdag is de volgende wedstrijd alweer voor het 3e. Zij spelen thuis om 18:15u tegen Smashing ’72 uit Diemen. Heren 2 met aanvulling vanuit het 3e speelt daarvoor om 16:15u tegen NVC. En heren 4 speelt ook met aanvulling vanuit het 3e vrijdagavond al om 21:15u thuis tegen Spaarnestad. Druk weekend weer voor de Zaandammers!

Rene