Nieuws

Nuttige oefen vierkamp in Nijmegen voor heren 1

Geplaatst door
Wim van der Weide
Geschreven op
8 september 2023

Heren 1 heeft alweer 2 weken getraind en ook 2 oefenmomenten gehad. Op zaterdag 26 augustus speelde een nog niet compleet heren 1 tegen VCN uit Capelle (dat een stapje terugdeed vanuit de eredivisie naar de Topdivisie vanwege de verzwaarde licentie-eisen voor de eredivisie). Het stapje terug van VCN bleek zwaarder dan we dachten, want Zaanstad heren 1 won redelijk eenvoudig met 3-1.
Serieuzer werd het op zaterdag 2 september, want toen deed heren 1 mee aan een vierkamp in Nijmegen, waarbij het gepromoveerde Pegasus de gastheer was. Ook nu was heren 1 nog niet compleet, maar het kon goed tegenspel bieden tegen Pegasus (gepromoveerd naar de Topdivisie A), tegen Orion H2 (spelend in Topdivisie A) en tegen Peelpush (spelend in Topdivisie B).
Tegen Pegasus werd in de 1e set wat aarzelend gestart: 4-7. Lars de Boer greep toen in en stelde met zijn servicebeurt de andere aanvallers in staat de stand naar 9-7 te slaan. De set ging daarna redelijk gelijk op, waarbij opviel dat bij beide teams de foutenlast hoog was. Zaanstad raakte daardoor achter met18-21. Gelukkig dwong de sterk serverende Martijn Wijnen Pegasus tot 3 fouten, waardoor we op 21-21 kwamen. In een spannende slotfase werd een setpoint voor Pegasus door een ace van Wouter Slim weggewerkt en kon Martijn Wijnen met een killblock de set binnenhalen voor heren 1: 26-24.
In de 2e set keek Zaanstad lang tegen een kleine achterstand aan, maar op 14-17 greep Lars de Boer weer in. Zijn aanval en serve brachten de ommekeer en dankzij goed spelverdelen van Guido Spooren konden Joris Burger en Kjeld Broekema Zaanstad op een 20-17 voorsprong zetten. In een spannende slotfase werkte Pegasus eerst 2 setpoints van Zaanstad weg en scoorde met een ace de winst voor Pegasus binnen: 24-26.
Tegen Orion 2 ging het in de 1e set gelijk op tot 7-7. Hidde Uittenbosch begon daarna aan sterke serviceserie, waardoor o.a. Allard Rieuwers keihard kon scoren en zo stond het opeens 13-7. Orion mocht daarna serveren, maar sloeg fout. Onze nieuwe versterking Nick pakte de geboden kans en op zijn serie bommen kon heren 1 naar 19-8 lopen. De daaropvolgende serie fouten gaf aan dat beide partijen zich neerlegden bij de grote voorsprong. Alleen Martijn Wijnen had nog lekkere trek op meer en hij serveerde de set uit op 25-14.
In de 2e set was in het begin alleen Kjeld Broekema scherp met 2 aanvalspunten en 1 blokpunt. Omdat ook Allard Rieuwers ging scoren bouwde heren 1 een voorsprong op: 9-6. Op 11-10 probeerde coach Dwin Brouwer de boys weer scherp te krijgen. Dat lukte even, maar daarna zakte het team toch een beetje weg. Allard Rieuwers kreeg 2 maal een set-up die iets te laag lag en op 16-20 probeerde Dwin Brouwer nogmaals met een time-out het tij te keren. Dat begon pas toen Hidde Uitenbosch ging serveren en Kjeld Broekema (o.a. na een geweldige verdedigende actie van Rueben Schoones) en Allard Rieuwers konden scoren, waardoor het 23-24 werd. Helaas ging de set daarna toch met 23-25 verloren.
Tegen Peelpush startte Zaanstad in de 1e set sterk. Wouter Slim scoorde een aanvalspunt en daarna 2 aces, waardoor Zaanstad met 4-1 voor kwam. Dit verschil van 3 punten bleef lang bestaan, maar Peelpush haalde op tot 16-16. Daarna leefde heren 1 nog even op: 18-16, maar toch sloeg Peelpush toe. Het einde was nog spannend, bij de stand 23-24, maar Lars de Boer kon het setpoint van Peelpush niet wegwerken, waardoor de set met 23-25 verloren ging.
In de 2e set opende Kjeld Broekema sterk met een ace, maar Peelpush had daarna het initiatief. Het werd 4-4 en toen scoorde Joris Burger zo maar 2 aces. Daarna werd de voorsprong in deze set nooit meer weggegeven, hoewel Peelpush met 2 killblocks nog wel tegenspartelde. Op 18-16 leek het nog even spannend te worden, maar 2 aces van Kjeld Broekema knakten de motivatie van Peelpush. Met een ace van Wouter Slim en 2 aanvalspunten van Joris Burger werd de eindstand: 25-17 voor Zaanstad.
Het was een leerzame dag voor het team, dat nog wel wat moet verbeteren. De foutenlast was af en toe erg hoog. Maar dat gold voor alle 4 teams.
Zaterdag gaan we met heren 1 naar Sliedrecht voor weer een vierkamp. Nu met Sliedrecht H2, Pegasus, AVVKeistad en Zaanstad. Dat worden 3 stevige potjes!

Andre Triep

Terug naar het nieuwsoverzicht