Nieuws

Merkala Zaanstad wint met 3-2 van VCN

Geplaatst door
Wim van der Weide
Geschreven op
16 oktober 2023

In Capelle speelden Zaanstad en VCN een lange wedstrijd. De verschillen waren heel klein. Rueben heeft in zijn verslag al een sfeertekening gegeven, dus ik kan vanuit de cijfertjes praten.
Coach Dwin Brouwer startte met het volgende zevental: Guido Spooren, Lars de Boer, Wouter slim, Joris Burger, Jesse Koopman, Martijn Wijnen en libero Rueben Schoones. In het eerste deel van de set scoorde alleen VCN. Op 3-5 draaide Martijn Wijnen de rollen om. Via een blok-, een serve- en een aanvalspunt van hem werd het 7-7. Via hun blok gingen de Capellenaren daarna weer uitlopen. Op 14-15 leidde de door Rueben al eerder beschreven botsing tussen 2 VCN’ers tot een hoofdblessure van hun spelverdeler. Daarna raakte VCN even van slag en Joris Burger zorgde dat Zaanstad met 17-16 leidde. Op 21-20 kwam de gehavende VCN-spelverdeler weer in het veld en op 23-24 hadden zij hun 1e setpoint. Dat werd door een mooi aanvalspunt van Jesse Koopman uitgewist. Maar toch wist VCN met een ace de eerste set te winnen: 25-27.
In de tweede set startte Allard Rieuwers als dia en hij bracht met zijn aanval Zaanstad op voorsprong:4-2. Hij wist ook een lange rallye tot een goed einde te brengen met een fraai aanvalspunt: 8-4. Even later scoorde hij 12-7 en na de Capelse time-out verhoogde Arend Jan Hobelink de voorsprong via een ace naar 13-7. VCN gaf niet op en kwam daarna toch weer dichterbij en op 14-12 moest Dwin Brouwer een time-out nemen. Dat moest hij nogmaals doen op 18-17. Op de serve van Lars de Boer kon Zaanstad toch uitlopen naar 20-17. In de eindfase van de set legden Arend Jan Hobelink (met een ace), Allard Rieuwers (met een aanvalspunt), Jesse Koopman (met een aanvalspunt) de basis voor een setpoint op 24-21. Martijn Wijnen maakte het mooi af met een blokpunt: 25-21
En dan denk je bij de start van de 3e set: en nu doorpakken, want wij beginnen met de serve van Lars de Boer. Die leidt echter tot een aanvalspunt voor VCN en hun gehavende spelverdeler begint aces te slaan en ondanks een time-out en een wissel loopt VCN naar 0-8. Dwin laat Nick Niemec zijn officiële debuut maken en dat doet hij goed: met een perfecte pass waarop Jesse Koopman 1-8 kan scoren. En we gaan door: een mooi blok van Martijn Wijnen en een aanvalspunt van Allard Rieuwers op weer een perfecte pass van Nick Niemiec: 3-9, maar VCN herpakt zich en loopt naar 4-13. Maar op een sterke serviceserie van Martijn Wijnen scoren we 4 punten (2 van Lars en 2 van Arend Jan): 9-13. We gaan door in een spannende fase. Bij VCN maakte de diagonaal aanvalsfouten en het werd 14-15. Maar diezelfde aanvaller slaat Capelle toch weer naar 15-18. Toch komen wij langszij door een aanvalspunt van Lars de Boer: 22-22. Op 23-24 krijgt VCN een 1e setpoint. Dit setpoint en nog 3 Capelse setpoints weten wij weg te werken. Martijn Wijnen zorgt daarna met een ace voor ons 1e setpoint. Door 2 Capelse fouten winnen we de 3e set: 30-28.
In de vierde set blijft het spannend. Tot de 6 punten heeft Zaanstad een lichte voorsprong. Daarna is VCN het eerst bij de 10 punten, maar een sterke servicebeurt van Arend Jan Hobelink brengt Zaanstad op lichte voorsprong. Daarna neemt VCN het initiatief over en op 15-18 moet Dwin Brouwer in een time-out vluchten. Hoewel Zaanstad daarna geen fouten maakt, maar ook niet scoort is het VCN dat wel eigen aanvalspunten scoort. De Capelse nr. 5 weet uiteindelijk de setwinst met 20-25 bij VCN te brengen.
In de vijfde set blijft het spannend. Bij de wissel van veldhelft staat het 8-7 voor Zaanstad dankzij aanvallende inbreng van Allard, Kjeld en Lars. Na de veldwissel kan alleen Lars nog scoren voor Zaanstad. Hij wordt daarbij geholpen door Wouter Slim, die op 11-11 wordt ingewisseld voor Allard om te serveren. En op zijn opslag neemt Zaanstad een 13-11 voorsprong. Lars zet met zijn aanval de stand op matchpoint voor Zaanstad en de aanval van VCN doet een vertwijfelde poging om dat matchpoint weg te werken, maar slaat uit. Met 15-12 haalt Zaanstad een zwaarbevochten overwinning binnen.

André Triep

Foto: Gilbert Bronkhorst

Terug naar het nieuwsoverzicht