Nieuws

Merkala Zaanstad voorkomt nieuwe nachtmerries voor VV Utrecht

Geplaatst door
Wim van der Weide
Geschreven op
17 maart 2024

In de Topdivisie B is het superspannend. En die spanning kan soms voor teams te veel worden. De thuiswedstrijd van Merkala Zaanstad tegen VV Utrecht op 18 november 2023 won Zaanstad met een afgemeten 3-0. Dat kwam hard aan bij de Utrechtse volleyballers, die zich ook nog de Stadsjochies noemen. Ook een ervaren teammanager als de scribent van dit verslag kan wel eens blunders begaan. Bijvoorbeeld door het Tribuneblad van de wedstrijd op 9 maart 2024 te lezen. En daar las ik het volgende: ”Zaanstad uit was een wedstrijd waar velen van ons ’s nachts nog van wakker schrikken, badend in het zweet”. Helaas citeerde ik deze tekst bij onze voorbespreking in de kleedkamer verkeerd: “De stadsjochies van VV Utrecht hadden nachtmerries na de wedstrijd op 18 november 2023“. Ja denken de Zaanstad-spelers die goede contacten met een aantal Stadsjochies hebben “dat kan je toch niet maken tegen de Stadsjochies die door de sympathieke coaches Bernard Schoonbeek en Jorad de Vries worden gecoacht.
En dan begint zo’n tekst over nachtmerries als een zaadje in de hoofden van de Zaanstad-spelers te groeien en een enorme uitwerking te krijgen. En al in de eerste set werd die mentale uitwerking zichtbaar. Lars de Boer opende nog met een ace en op zijn serve werd het door een mooie aanval van Jesse Koopman 4-0. Daarna hielden sommige Zaanstad-spelers zich onbewust een beetje in of gingen fout serveren. Alleen Arend Jan Hobelink, de oude rot aan Zaanse kant die de Utrechters al veel langer kent bleef gewoon volle bak doorbeuken. En de Utrechters pakten deze kans aan, die ze ook kregen doordat Zaanstad 7 foutserves scoorde. Op 18-21 serveerde Arend Jan Hobelink nog een paar keer volle bak en werd het 20-21. Maar VVU scoorde ook en liep naar 21-24. Op de serve van Wouter Slim kon Kjeld Broekema nog 23-24 scoren, maar het VVU-blok pakte de 1e set met 23-25. In de tweede set nam VV Utrecht een kleine voorsprong: 5-8. Daarna was vooral Joris Burger op dreef en op 15-13 voor Zaanstad moest Bernard Schoonbeek een time-out nemen, maar Zaanstad ging toch even door op de service van Guido Spooren: 18-15. En op de service van Kjeld Broekema werd het 21-16, vooral door de aanval van Arend Jan Hobelink. De Zaanstad-spelers schrokken er zelf van dat het door de aanval van Joris Burger zelfs 22-17 werd (‘’Dan konden we ze weer met een verpletterende 3-1 overwinning verslaan en ze weer met nachtmerries achterlaten”). Wat er in de Zaanse hoofdjes gebeurde zal altijd een raadsel voor psychologen blijven, maar we gingen fouten maken, waardoor Utrecht alsnog de set met 24-26 won.
En tja, daar sta je dan als team. Zomaar met 0-2 achter en we zeiden: “Leuke jongens die Stadsjochies, maar we moeten hier wel met wedstrijdpunten weg gaan”. En wie nam weer de leiding? Arend Jan Hobelink. Op zijn serve namen we meteen een voorsprong: 5-2. Het werd daarna een boeiende strijd en in een lange rallye kwam Utrecht terug naar 13-12. Scoorden we als Zaanstad in de 2e en 3e set 10 persoonlijke fouten, nu beet Zaanstad zich vast in de tegenstander en liep via 19-16 naar setwinst met 25-21. In de vierde set werd duidelijk dat VVU alle punten in Utrecht wilde houden. Ze schakelden aanvallende een tandje bij en na een fantastische lange rallye kwamen ze met 11-13 voor. Maar hun drive ging steeds meer gepaard met persoonlijke fouten. Dat gaf de Zaanse aanval de kans terug te komen en weer voor te komen met 18-16. Op 20-19 maakte Lars de Boer met een belangrijk killblock de omslag naar 21-19. Coach Dwin Brouwer bracht Wouter Slim in en op zijn serve kwam Zaanstad op 24-19. De Utrechtse diagonaal sputterde nog wat tegen. Het werd 24-21, maar met 25-21 kwam Zaanstad toch op 2-2. Beide teams konden tevreden zijn: Zaanstad had in ieder geval een wedstrijdpunt binnen en VV Utrecht hoefde niet meer te vrezen voor slapeloze nachten. En voor het publiek was het tot zover een geweldige spannende wedstrijd geweest.
En dan: “wie krijgt het toetje?”. De vijfde set opende met een lange rally die VV Utrecht won en de Stadsjochies kwamen op 0-3. Dat verschil van 3 punten was er ook nog op 6-9. Op de serve van Kjeld Broekema wilde Utrecht forceren, maar door 2 aanvalsfouten werd het nog spannend: 8-9. Voor Utrecht hield Peter van der Poel het hoofd koel en sloeg 8-10 binnen, maar Zaanstad gaf zich niet gewonnen: Wouter Slim sloeg 9-10 binnen. Er volgden nog pittige rally’s, maar de Utrechtse aanval had nog wat reserves en kon naar 11-15 winst lopen. Voor Zaanstad was het teleurstellend dat het met 64 aanvalspunten niet had kunnen winnen van VV Utrecht dat “maar“ 52 aanvalspunten scoorde.

André Triep

Foto:Gilbert Bronkhorst

Terug naar het nieuwsoverzicht