Nieuws

Merkala Zaanstad heren 1 wint met 3-0 van Volley Tilburg

Geplaatst door
Wim van der Weide
Geschreven op
29 september 2023

Na een voorbereidingsperiode met wisselende resultaten tegen andere Topdivisieteams (VCN, Pegasus, Orion 2, Peelpush, Sliedrecht Sport 2, VV Utrecht en VCSpaarnestad) mochten de mannen van Zaanstad 1 thuis tegen Volley Tilburg (amateurkampioen 2022-2023 bij de mannen) het seizoen openen. Bij Zaanstad heeft Dwin Brouwer gekozen voor het hoofdtrainer/coachschap bij Zaanstad (met zijn grote ervaring als speler moet dat lukken). Ik zag hem voor het eerst spelen met Jong Oranje in 2008 op het Jeugd-EK in Rotterdam. Daarna had hij een lange carrière als middenman bij Dynamo en SSS-Barneveld in de eredivisie en is na 3 seizoenen bij Zaanstad heren 1 gestopt als speler. Nieuwe spelers bij Zaanstad heren 1 zijn Lars de Boer, Jesse Koopman, Allard Rieuwers (allen afkomstig van Compaen), Martijn Wijnen (uit heren 2) en Ruben Heijmans (uit heren 3).
Dwin Brouwer liet in de eerste set het volgende zevental starten: Hidde Uittenbosch, Kjeld Broekema, Martijn Wijnen, Joris Burger, Lars de Boer, Wouter Slim en libero Rueben Schoones.

Lars de Boer scoorde het eerste aanvalspunt, waarna Joris Burger startte met 3 aanvalsfouten. Daar maakten we ons niet druk om, want wij wisten dat hij een slow starter is en dat het meestal uiteindelijk goed komt. Gelukkig zette Kjeld Broekema daarna met zijn aanval Zaanstad op 12-8, waarna een Tilburgse time-out daar geen oplossing bood. Kjeld Broekema en de warmgedraaide Joris Burger wonnen een aantal lange rally’s met hun aanval. We waren wel op onze hoede voor de aanval van Joeri Polman (Tilburg) met zijn gevaarlijke powertips of pipe-aanvallen. Hij was ook ooit speler van Jong Oranje en is al een paar jaar een van de beste aanvallers in de Topdivisie. Zaanstad ging echter door met scoren op de sterke servicebeurten van Wouter Slim en Kjeld Broekema. Zodat Joris Burger de setwinst met 25-14 kon binnenslaan.

In de tweede set nam Tilburg het initiatief en Joeri Polman scoorde nu wel, zodat Zaanstad op 6-9 een time-out moest nemen. Pas op 15-15 had Zaanstad door een ace van Wouter Slim weer aansluiting. Beide teams hielden via de side-out elkaar in evenwicht. Op de service van Joeri Polman liep Tilburg echter naar 21-23. Zaanstad kwam terug naar 23-23 door een aanvalspunt van Lars de Boer en door Allard Rieuwers voor spelverdeler Hidde Uittenbosch in te zetten. Dit geheime wapen was een succes, want met een killblock scoorde Allard 23-23. In de volgende spannende fase moest Zaanstad eerst 3 setpoints voor Tilburg weg werken. Aanvalspunten van Kjeld Broekema en een killblock van Wouter Slim leiden tot 27-26. De 2 setpoints van Zaanstad werden echter door Tilburg weggepoetst. Zaanstad moest toen weer 2 setpoints van Tilburg wegwerken. Op 30-30 werd Allard Rieuwers weer ingebracht en die zorgde voor een nieuw setpoint voor Zaanstad: 31-30. Een Tilburgse aanvalsfout bracht Zaanstad de setwinst: 32-30. Tilburg had 20 aanvalspunten gescoord, maar ook 11 fouten gemaakt.

In de derde set bleek dat Tilburg fanatiek uit was op revanche. Joris Burger en Joeri Polman waren de belangrijkste strijders voor hun team. Op de service van Hidde Uittenbosch kon Zaanstad uitlopen naar 9-5. Een Tilburgse ace bracht de spanning terug: 10-8. Daarna kon Zaanstad de voorsprong van 2 punten niet uitbouwen, omdat Zaanstad deze set opeens meer servicefouten ging maken. Gelukkig maakte Tilburg ook aanvalsfouten. Dankzij 2 aces van Joris Burger en Lars de Boer en het feit dat de Zaanse middens meer gingen scoren liep daarna het verschil toch op: 22-18. Zaanstad kon daarna de setwinst binnenhalen op 25-20.
Natuurlijk was de verrassende 3-0 winst Zaanstad een teamprestatie, waarbij Zaanstad de aanvalskanonnen op de bank (Jesse Koopman, Daniel Hoonhout, Arend Jan Hobbelink, Ruben Heijmans) achter de hand had kunnen houden. Komende zaterdag spelen we in Haarlem tegen Spaarnestad, een prachtige Noordzeekanaal-derby!

Andre Triep

Foto’s: Gilbert Bronkhorst

Terug naar het nieuwsoverzicht