Nieuws

Merkala Heren 1 speelde vijfsetter tegen VCSpaarnestad en was gelijkwaardig

Geplaatst door
Sandra Smit
Geschreven op
12 oktober 2023

In de Yvonne van Genniphal in Haarlem waren de teams van Zaanstad en Spaarnestad volledig aan elkaar gewaagd, zodat het een vijfsetter werd. Er moest een winnaar komen en dat was Spaarnestad, dat de vijfde set met 16-14 won. Deze wedstrijd vond 30 september plaats, zodat dit een vertraagd verslag is. Ik moest een afgewogen verslag maken van een wedstrijd waarbij ik met beide teams emotionele betrokkenheid heb. Als Zaanstad-staflid was ik wel teleurgesteld na de prachtige overwinning met 3-0 tegen Volley Tilburg.

Coach Dwin Brouwer ging in de 1e set uit van dezelfde opstelling als tegen Tilburg. Alleen verving de van vakantie teruggekeerde Arend Jan Hobbelink de nu afwezige Martijn Wijnen. Tot 7-7 ging het gelijk op, maar op 2 Haarlemse servicebeurten liep Spaarnestad naar 8-13. Daarna maakten beide teams veel serve- en aanvalsfouten. Op 11-17 moest Dwin zijn 2e time-out inzetten. Dat gaf Kjeld Broekema de kans om met 3 aanvalspunten de stand op 18-21 te brengen. Beide teams bleven veel fouten maken en de 1e set ging met 20-25 naar Spaarnestad.

Zaanstad startte in de 2e set met 2 wijzigingen: Guido Spooren ging spelverdelen en Allard Rieuwers verving Joris Burger als diagonaal. In deze set was de foutenlast bij beide teams hoog. Hugo van Veen (bij Spaarnestad teruggekeerd na een uitstapje naar Sliedrecht heren 1) zorgde met zijn sterke blok voor 4-10. Op de service van Guido Spooren kwam Zaanstad terug naar 7-10. Vanaf 11-15 maakte Spaarnestad 3 aanvalsfouten en werd het weer spannend: 14-15. Spaarnestad had een smalle basis door blessures. De net herstelde Jary Kroon (ooit een jaar speler van Zaanstad heren 2) mocht alleen serveren, terwijl bij Zaanstad de foutenlast begon af te nemen. Met hard werken werd het 20-20 en gingen we een fase in met lange rally’s. Jary Kroon werd weer ingewisseld voor de service en op zijn service liep Spaarnestad weer uit. Door 2 lange rally’s te winnen kwam Zaanstad toch op 24-24. Maar Hugo van Veen sloeg toch de 24-26 binnen. Dus 0-2 in sets, terwijl Spaarnestad deze set 13 persoonlijke fouten had gemaakt.

In de 3e set wist heren 1 in de eerste helft vrijwel foutloos te spelen en op servicebeurten van Kjeld Broekema en Joris Burger veel te scoren, waardoor de stand op 13-7 kwam. Daar kon Hugo van Veen slecht tegen en hij bracht het verschil naar 13-10, maar Zaanstad sloeg via Joris Burger terug: 15-10. Spaarnestad-coach Casper Groenhuijzen had weinig opties en liet daarom de 16-jarige Thijs van der Wal invallen. Yorick van Vierssen benutte daarna een doortikbal en op zijn service kon het Haarlemse blok 3 maal scoren, omdat ons heren 1 vergat om over de jonge Haarlemse invaller aan te vallen. Het werd nu penibel voor Zaanstad en Jesse Koopman werd ingebracht als joker en hij was succesvol met zijn aanval. Het bleef daarna spannend en we gingen de beslissende fase. We moesten deze set winnen. Gelukkig kon Kjeld Broekema met een ace het 1e setpoint voor heren 1 scoren: 24-23. Daarna waren nog 3 Zaanse setpoints, die Spaarnestad wegwerkte. Lars de Boer kon tenslotte de bevrijdende 28-26 winst binnenslaan.

Zaanstad voelde zich in de 4e set even bevrijd van de druk en het drietal Lars de Boer, Kjeld Broekema en Joris Burger scoorde via 13-9 en 20-16. Op de lastige service van Joris Burger kon Lars de Boer de voorsprong uitbouwen naar 24-16. Na 5 sterke services was de opslagarm van Joris Burger even moe geworden en kwam bij Spaarnestad de jonge Thijs van der Wal aan de opslag. Hij maakte het ons heren 1 moeilijk en na een ace van hem werd het 24-21 en moest coach Dwin Brouwer een time-out nemen. Daarna kon Lars de Boer de vierde set met 25-21 voor heren 1 laten noteren.

In de 5e set ging het lang vrijwel gelijk op tot 9-9. Daarna werd het door een aanvalspunt van Lars de Boer en een aanvalsfout bij Spaarnestad 11-9, waarna een Haarlemse time-out volgde. De beide Haarlemse middens brachten de stand op 11-11. Calvin Ooms sloeg na de Zaanse time-out voor Spaarnestad een gaatje 12-13. Kjeld Broekema werkte het eerste matchpoint voor Spaarnestad nog weg, maar uiteindelijk sloegen Calvin Ooms en Hugo van Veen de 16-14 voor Spaarnestad binnen. Helaas viste Zaanstad toch achter het net.

Andre Triep

Foto: Gilbert Bronkhorst

Terug naar het nieuwsoverzicht