Nieuws

Jongens A1 gaat naar de Topklasse na de Kerst

Geplaatst door
Kim Woudenberg
Geschreven op
3 januari 2024

Op 9 december moest JA1 voor volle tribunes de allesbeslissende wedstrijd voor promotie naar de Topklasse spelen. Ze moesten tegen naaste concurrent PDK Huizen JA1 minimaal 3 sets winnen om zich te plaatsen via de 2e plaats in de poule. De verwachting was dat VVUtrecht JA1 zich op 16 december als kampioen van de Hoofdklasse zou plaatsen door de volle winst tegen Spaarnestad.

Het Zaanstad-team was op volle oorlogssterkte. Naast de jongens waren Fleurine Krijgsman (als libero) en Danique Bakker (als spelverdeelster) toegevoegd. PDK Huizen was ook op volle sterkte. Ze hadden Benjamin Koch (speler van PDK Heren 2 in de 1e divisie en meetrainer met PDK Heren 1 in de eredivisie en daar ook regelmatig op de bank, zonder nog gespeeld te hebben) meegenomen.

De eerste set was heel spannend, steeds maar 1 punt verschil of gelijk opgaand. De Zaanstad-jongens hadden een zeer hoog aanvalsrendement: Sven scoorde 75%,  Tim Steunenbrink scoorde 85% en Vigo Kelder zorgde op het midden voor voldoende spreiding (score 50%). Toch pakte PDK Huizen een voorsprong op de big points (22-20). Toen kwam Luuk Steunenbrink erin voor de service en dat bracht Zaanstad naast PDK Huizen. In een zeer spannend slot wist Zaanstad te winnen met 28-26.

In de tweede set begon Alan Rashid op het midden en Luuk Steunenbrink werd passer/loper. Zaanstad  heeft deze set serverend gedomineerd en een ruime voorsprong gepakt, maar PDK Huizen zette deze set Benjamin Koch in. Dat maakte het wel spannend, want PDK Huizen kon aardig terugkomen. Koch kon uiteindelijk onvoldoende het verschil maken, zodat Zaanstad ook deze set won: 25-19.

De beslissende derde set werd een heel spannende set. Zaanstad opende sterk en via een ace was er een voorsprong met 2-0. Maar PDK Huizen kon ook aces slaan. De stand was daarna een aantal rotaties min of meer in evenwicht. Op 8-10 nam PDK even een voorsprong, maar Alan Rashid sloeg een prachtig aanvalspunt en ging sterk serveren. Zijn serves waren zo lastig dat PDK aanvalsfouten ging maken en het 15-10 voor Zaanstad werd. PDK-coach Jesse Zegeling (zelf ook speler van het eredivisieteam van PDK) greep in met een time-out en zijn jongens pakten even wat punten terug, zodat op 17-16 voor Zaanstad Wouter Slim moest ingrijpen. Door zijn stimulerende woorden herpakte de Zaanse aanval zich en scoorde 22-19. De PDK-coach moest weer even een time-out pakken. In een spannende slotfase wist Zaanstad toch met 25-22 te winnen.

Kijkend naar de cijfers van deze set was de setwinst van Zaanstad heel knap, maar de realiteit was dat PDK verloor door de grote foutenlast (16 persoonlijke fouten van PDK maakten dat Zaan voldoende had aan 1 ace en 8 aanvalspunten om deze set te winnen).

De prijs was binnen. Maar onze Jongens A1-team was nog gretig en ze wilden ook de 4e set winnen. Danique Bakker ging die set als setter spelen en Fleurine Krijgsman bleef als libero om alle vijandelijke ballen van de vloer te halen. De Zaanstad-jongens pakten aanvankelijk een lichte voorsprong, maar de teams bleven in de stand toch dicht bij elkaar. Halverwege de 4e set was er een prachtige lange rallye (ik heb hem geklikt op 41 seconden), die werd afgemaakt door een bekeken doortikbal van Danique Bakker. PDK Huizen was daarna mentaal geknakt en Zaanstad kon eenvoudig naar een 4-0 overwinning lopen via de setwinst: 25-20.

Zie voor het dansje van het Zaanstad-teams na de laatste punt van de wedstrijd het bijgevoegde video-fragment.

De 4-0 betekent dat Zaanstad JA1 na de Kerst in een Topklasse-poule van 6 teams gaat spelen en uiteindelijk kan dat tot het kampioenschap van Nederland leiden. Naast 4 teams uit de regio West (VvUtrecht, Taurus, Inter Rijswijk en Zaanstad) gaan 2 teams uit de regio Zuid (Vocon uit Numansdorp en Volley2B uit Bergschenhoek) de Topklasse-poule vormen. Dat worden mooie uitwedstrijden op onbekend  terrein.

Tekst: Andre Triep

Foto: Gilbert Bronkhorst

Terug naar het nieuwsoverzicht