Nieuws

Jongens A – 5e van Nederland op het NOJK

Geplaatst door
Kim Woudenberg
Geschreven op
3 april 2024

De Zaanstad Jongens A-selectie is 5e van Nederland geworden op de Nationale Open Jeugd Kampioenschappen!

In Wijchen kon Jongens A de kroon op deelname aan deze jeugdkampioenschappen zetten. Na een 1e plaats in de poulewedstrijden van de voorronde in Haarlem en een 2e plaats in de halve finale in Amersfoort gingen nu de beste 8 teams van Nederland in de leeftijdsklasse tot 18 om het kampioenschap strijden. Daarbij moet worden aangetekend dat een deel van de Zaanstad-jongens pas 16 is.

Gestart werd tegen Olhaco uit Hoogeveen.  Van het 1e herenteam van deze vereniging uit Drenthe met een roemrijk verleden had Zaanstad heren 1 op 22 november voor de beker gewonnen, maar ons jongens A1 had in de halve finale in Amersfoort met 2-0 verloren van de Olhaco-jongens, die hun lengtevoordeel toen vanaf de eerste bal konden benutten. Wouter Slim had voor deze finale zijn team (we kunnen niet van manschappen spreken, want Fleurine Krijgsman was weer de betrouwbare rots in de branding, die passend en verdedigend een centrale rol had) goed voorbereid. Tim Steunenbrink leidde het team naar 3-0 en Zaanstad zou deze 1e set altijd blijven leiden. Op 6-6 scoorde Sven Band een belangrijk punt en op de serve van Joel Bleeker scoorde het team nog 4 aanvalspunten. Vanuit de 11-6 voorsprong kon Zaanstad doorgaan, want op de serve van Tim Steunebrink konden Luuk Steunebrink en Sven band 3 aanvalspunten scoren en door een killblock van Vigo the Killer werd het zelfs 16-8. Het Drentse blok kreeg daarna meer vat op de Zaanse aanval en op 19-14 haalde Wouter zijn team naar de kant. Op 24-18 leek de setwinst binnen, maar Olhaco gaf zich niet zomaar gewonnen. Met een hard klap scoorde Luuk Steunebrink de set binnen: 25-21. In de 2e set werd door Zaanstad niet scherp gestart, maar op 0-4 kon Kaya Yildiran aanvallend de opslag terug halen. Daarna bleek dat de Drentse aanval en hun lengtevoordeel bij het blok los begonnen te komen. En het werd 5-12, maar een Drentse netfout bracht Sven Band aan de opslag en op zijn serve werd het verschil kleiner: 8-12. Daarna zorgde de Olhaco-aanval en hun blok voor 11-20.  Een ace van Kaya Yildiran Zaanstad weer in de race-14-20. De Drentse coach zag het gevaar en wist via een time-out zijn basisteam weer opscherp te zetten (hij had maar 1 wissel). En Olhaco kon met zijn lengte en power de 2e set winnen: 17-25. Had Zaanstad de 1e set met 18 tegen 12 aanvalspunten gewonnen. Deze 2e set won Olhaco met 15 tegen 4 aanvalspunten.

Onmiddellijk erna werd tegen ZVH uit Zevenhuizen gespeeld. Hun basisteam bestond uit jongens die veelal op hoger niveau dan jongens A spelen. Er waren er minimaal 4 op 2e divisieniveau uit eigen gelederen en 2 spelers van RVV die met dubbel speelrecht spelen. Op 2-3 scoorde Luuk Steunebrink een mooi aanvalspunt en op zijn serve liep Zaanstad naar een 5-3 voorsprong. Dankzij 2 aanvalspunten van Sven Band bleef Zaanstad een kleine voorsprong houden. Vanaf 10-10 gaf ZVH gas en probeerde uit te lopen. 2 mooie aanvalspunten van Sven Band konden dat voorkomen. Vanaf 13-15 leek Zaanstad onder de Zuid-Hollandse druk te bezwijken. Via een time-out op 15-19 probeerde Wouter dat in te dammen. In het resterende deel van de set wisten Luuk Steunebrink en Sven Band nog fraaie aanvalspunten te scoren, maar uiteindelijk ging de set met 17-25 naar ZVH. Zaanstad scoorde net als ZVH 10 aanvalspunten, maar de foutenlast deed Zaanstad afhaken. In de 2e set nam ZVH een voorsprong: 2-6, maar een ace en 2 Zaanse blokpunten van het duo Sven Band en Luuk Steunenbrink deden de coach van ZVH op 5-6 naar een time-out grijpen. In de volgende fase bleef Zaanstad goed in het spoor tot 10-12. ZVH schroefde de druk op en op 10-16 moest Wouter een time-out nemen. Daarna scoorde Luuk Steunebrink met een harde aanval en een slimme plaatsbal en Sven Band scoorde met een killblock: 13-16. Toen ZVH weer leek uit lopen scoorde Joel Bleeker met een snelle middenaanval 14-18. ZVH probeerde te versnellen, maar Vigo the Killer scoorde weer een blokpunt en de aanval van Tim Steunebrink zorgde dat op 19-22 de set nog niet beslist was, maar ZVH maakte de set af op 19-25. Ondanks de nederlaag had Zaanstad sterk tegenstand geboden.

Daarna had het Zaanstad-team een flinke pauze, want Olhaco ging tegen SSS uit Barneveld spelen. SSS had te weinig lengte om de Hoogeveense langere aanvallers tegen te houden. In de 1e set kon SSS tot 8-12 bij blijven, maar daarna kon Olhaco via 9-18 naar 17-24 setwinst lopen. In de 2e set bouwde Olhaco een voorsprong met 18-10 op en liet SSS nog even terugkomen naar 23-20, maar won ook deze set: 25-20. Zaanstad moest daarna tegen SSS en er waren duidelijk kansen voor Zaanse winst.

Tegen SSS startte Zaanstad in de eerste set met Alan Rashid in de basis. Tot 4-4 ging het gelijk op, maar toen haalde Tim Steunebrink met zijn aanval de opslag terug en hij zette meteen een prachtige servicebeurt neer: eerst 3 aces en op zijn volgende 3 services kon o.a. Alan Rashid scoren, waardoor Zaanstad met 11-4 voor kwam. Daarna kwam een fase waarin beide teams veel serve- en aanvalsfouten maakte. Daaraan maakte Vigo the Killer een eind door 2 killblocks, waarna de inmiddels ingevallen Matthijs Pos heel attent reageerde op een bal die boven het net bleef hangen en hij binnen de 3 m sloeg. Zo kon Zaanstad met 25-15 de winst binnenslaan. Na zo’n makkelijk gewonnen set ligt verslapping snel op de loer. SSS wilde wel, maar was eigenlijk na de eerste set aangeslagen en miste vaak de power en bij Zaanstad bleef men de spanning nog voelen: we moesten deze set wel winnen om 5e te kunnen worden. Gelukkig had Zaanstad de hele set een voorsprong (mede dankzij 9 aanvalspunten waarvan 4 aanvalspunten van de goed spelende Sven Band en 1 blokpunt van Vigo the Killer), maar het was soms krap. Zo moest Wouter op 6-5 een time-out nemen en ook nog op 21-19. Maar het was ook goed dat Alan Rashid en Matthijs Pos deze hele set een bijdrage aan het succes konden leveren.

Op naar de 2 finales in het komend weekend. Ik ben erbij! U, als lezer ook?

Tekst: Andre Triep

Foto: Jan van den Noort

Terug naar het nieuwsoverzicht