Nieuws

Heren 1 verliest bekerwedstrijd van eredivisieteam Orion

Geplaatst door
Wim van der Weide
Geschreven op
22 januari 2023

Afgelopen woensdag speelde Zaanstad heren 1 de 1/8 finale van het bekertoernooi tegen het sterke eredivisieteam van Orion en verloor die met 3-0 (25-19, 25-18, 25-16). Het was mooi om weer eens een eredivisieteam in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan tegen te komen, zeker als daar 3 Noord-Hollanders in spelen en het team ook nog Europa Cup speelt. Bovendien betekende het dat we weer eens een kleine 200 toeschouwers hadden.

Orion was al vroeg in het Topsportcentrum om nog beelden van ons te analyseren. Zo zaten de vier middenblokkeerders als werkgroep in onze kantine het materiaal over ons door te nemen. Hun Finse diagonaal Samuli Kaislasalo had geen werkgroep, hij moest gewoon de ballen bij ons op de grond slaan. Hij had tijd voor een kop koffie en bleek een heel aimabel mens uit Finland te zijn.

Uit mijn cijfers van de wedstrijd bleek dat we niet waren weg geslagen. Orion had maar 2 aces gescoord en meer fouten dan Zaanstad gemaakt, maar beslissend was natuurlijk wel dat ze 47 aanvalspunten maakten en wij maar 23.

In de eerste set startte Mark Schoonen met Guido Spooren, Joris Burger, Arend Jan Hobbelink, Dwin Brouwer, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout en libero Lorenzo Rampersad. Zaanstad had een voorsprong t/m 7-5, maar op de opslag van Samuli Kaislasalo werd de stand omgebogen naar 7-9. Orion-libero Mats Bleeker werd steeds door de Zaanse serve opgezocht, maar bleef overeind. Hetzelfde gold voor de Zaanse libero Lorenzo Rampersad. Op de serve van Jasper Diefenbach maakte Orion een 2e versnelling naar 13-18. Er waren prachtige rally’s bij, waar de verdedigingen met moeite overeind bleven. Uiteindelijk ging het toch allemaal net wat sneller en harder bij Orion, zodat de eerste set met 19-25 naar Orion ging.

In tweede set startte Mark Schoonen met Hidde Uittenbosch, Lesley Kef en Rueben Schoones op de plaatsen van Guido, Joris en Lorenzo. Zaanstad had weer een voorsprong (6-5), toen Samuli Kaislasalo aan serve kwam en op zijn serve Orion uitliep naar 6-9. Daarna waren er bij vlagen weer leuke rally’s, waarin beide teams aanvallend en verdedigend goed bezig waren.  Op 13-19 mocht “onze” Robin Ottenhof even erin om te wennen. Omdat zijn collega’s gewoon door bleven slaan, werd het verschil in de stand daarna stap voor stap groter en kwam het einde van de set met 18-25 voor Orion. En dat was vrijwel identiek aan de 1e set.

In de derde set startte Wouter Slim in de basis bij Zaanstad en Robin Ottenhof startte deze set ook. Tot 5-5 bleven de teams op gelijke voet, maar toen sloeg de Finse dia weer een klein gaatje met zijn aanval en de daarop volgende serve-serie. Het verschil werd groter tijdens een service-serie van Jannes van der Ham (7-11), maar echt groter werd het op de serve van Adam White (toen het Orion-blok ook punten ging pakken): 9-17. Op de serve van Guido Spooren kwam Zaanstad 3 punten dichterbij: 15-20. Toen liet Orion-coach Dirk Sparidans zien dat hij scherp wilde blijven coachen en nam een time-out. Orion maakte het daarna snel af op 16-25.

Bij Orion werd Samuli Kaislasalo topscorer met 16 punten. Scores bij Zaanstad: Kjeld Broekema (9), Dwin Brouwer (7), Lesley Kef (5), Arend Jan Hobbelink (3), Daniel Hoonhout (1), Guido Spooren (1), Joris Burger (1), Wouter Slim (1).

Andre Triep

Foto: Gilbert Bronkhorst

Terug naar het nieuwsoverzicht