Nieuws

De koploper tarten

Geplaatst door
Wim van der Weide
Geschreven op
24 januari 2023

Na een mooie puntrijke reeks wedstrijden sinds november – met maar liefst 4 vijfsetters – kwam de stoomtrein van H5 in januari abrupt tot stilstand in de reprise tegen H4. De wedstrijd tegen H4 in januari ging kansloos verloren, de mannen van H5 waren ging schim van de plaaggeesten uit de eerdere wedstrijd van half november in de trainingshal ZaanlandsWest. H5 was toen heer en meester maar vergat zich te belonen met de winst. H4 ging zonder het zelf goed te begrijpen met 3-2 winst naar de koude douche.

Maar het spel van half januari had ook zijn diepere redenen. Martin en Colin waren tijdelijk afgehaakt om te herstellen. Wim hing zijn volleybalschoenen voor staand volleybal dit keer voorgoed aan de wilgen. Na een hele mooie en uniek lange carrière was het tijd om te stoppen met staand volleybal. Nog 6 spelers over. Vrijdag de 13e was simpelweg de hoofdreden voor de aanfluiting tegen H4. Het lek was hiermee boven water, toch?

De week erop, afgelopen zaterdag 21 januari, stond de zaterdag thuiswedstrijd tegen koploper VCH H1 in de agenda. “Vind het maar niks, op zaterdag spelen en om deze tijd, je bent je hele dag kwijt” was een intro opmerking. Als je dan VCH treft, die met speels gemak tegenstanders van formaat met 4-0 verslaat, hoe moet je dan punten binnen slepen?

Allereerst door de nodige vertraging te pakken. Het geluk was aan onze kant, allemaal vijfsetters voor onze wedstrijd. Verder, bijstand van Ivo uit H4, die de avond ervoor al een vijfsetter in de benen had en er helemaal geen last van had (hoe is het mogelijk?). Martin zou ons fluiten. Spelen jullie maar op het veld met die flinke uitloop, dan lopen we op dat veld vast snel weer tijd in….Allemaal heerlijke prikkels om deze wedstrijd eens lekker aan te pakken.

Een eerste set om je vingers bij af te likken. H5 ontketent vanaf het eerste punt met Bas, Ben, Frank, Rob, Sem en Stijn. Na de hele set een paar punten voorsprong te hebben gehad, nog een verhitte ontknoping. Maar met 25-23 set die in de tas. Dat was 1! In de 2e set liet VCH zien waarom het koploper is. Met een snelle set maken zij ondanks wissels met Ivo van ons gehakt. 1-1. Dan set 3. Super spannend tot 14-14. Dan een acceleratie van VCH met vlijmscherpe services en aanvallen van superster  #6 van VCH. Niets tegen te beginnen, 15-25 en dus 1-2.

Dan proberen ons te herpakken als in set 1 en eerste helft van de 3e set. Dat lukt. Met een stabiele pass, ongelooflijke verdedigende acties en knalharde en spetterende smashes uit alle posities vecht H5 zich naar 16-16. Dan een kleine dip met een paar eigen passfouten komen we achter op 16-18. Time out dus. Maar het kan nog, nu alles of niets uit de kast halen en de aansluiting maken. Dat doen de mannen vol verve. We komen op 23-23.

Het ruimschoots aanwezige publiek, plus dames 2, voelt de spanning en de kansen. Ze scanderen Zaanstad. Prachtige steun in de rug!
Ivo blijkt in de cruciale fase zijn gewicht in goud waard en maakt met 2 beslissende en uitgekiende services (de eerste raakt de netrand, waarop VCH minder passt en de bal bij ons buiten de lijnen slaat; de tweede op 24-23 wordt een floaterservice rechtdoor die van de armen van de PL van VCH hoog in de wand van de zaal ketst , waardoor het 25-23 voor H5 wordt. 2-2! Juichen geblazen.

Nog een vijfde set, geheel in lijn met de dag. VCH vind helaas nog wat extra kerosine in de tank en versnelt en heerst. Onze mannen hebben echt alles gegeven in de sets ervoor. VCH komt uit deze strijd als nipte winnaar met 2-3. “Goed gespeeld” zeggen ze zonder uitzondering tegen ons bij het handen schudden na deze spannende titanenstrijd. H5 is boven verwachting opgestaan en heeft zeer verdiend 2 punten in Zaanstad gehouden.

Vrijdag (nee niet de 13, maar de 27e) wacht de uitwedstrijd tegen de virtuele #2, Spaarnestad H7. Met het vriendelijke verzoek van VCH of H5 het kunstje wil herhalen in Haarlem. We gaan het zien!

TCH

Terug naar het nieuwsoverzicht