Over zitvolleybal

Op nationaal niveau mag een team uit een combinatie van mannen en vrouwen bestaan. Beide teams hebben zes spelers, de spelregels zijn nagenoeg hetzelfde als bij zaalvolleybal, met één uitzondering: bij zitvolleybal moet een speler tijdens het raken van de bal contact maken met de vloer, met het zitvlak of een ander deel van de romp. Hierdoor is de sport uitermate geschikt voor sporters met een beperking/blessure aan één of beide benen, met een chronische ziekte zoals MS, dystrofie of andere spieraandoeningen. Echter je ziet steeds meer dat ook zonder lichamelijke beperking deze volleybalvariant voldoende uitdagingen biedt.

Momenteel zijn er ongeveer 13 zitvolleybal verenigingen actief in het land. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren gaan groeien gezien de toenemende belangstelling voor de sport. Deze verenigingen zijn vertegenwoordigd in drie divisies. De eerste en tweede divisie spelen maandelijks in toernooivorm door het hele land. De eredivisie speelt in een normale wekelijkse competitie. Als beginnend zitvolleyballer wordt er dus niet iedere week een wedstrijd gespeeld en valt dit prima te combineren met andere activiteiten.

Op internationaal niveau spelen heren en dames apart. Voor 2018 heeft de Nevobo voor de de zesde maal in de geschiedenis de organisatie van het WK Paravolley toegewezen gekregen. De beide Nationale Paravolley teams zullen hier aan deelnemen.