head1

Wedstrijdverslag Heren 1 – Orion

De reguliere competitie van de eredivisie nadert alweer zijn einde. De een na laatste speelronde begonnen wij op de (veilige) 7e plaats op de ranglijst, met een minimale voorsprong op de teams onder ons. ’s Middags zagen we op de statistiekenpagina het Talent Team winnen van Rijswijk, dus die haalden ons niet in. Tegelijk met onze wedstrijd tegen nummer 2 Orion speelden Zwolle en VVP tegen elkaar en de punten die daar verdeeld werden zouden ons van de zevende plek kunnen verstoten. Het was dus nodig om te stunten tegen Orion om zelf ook een of meer punten te behalen. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

We hadden ons mentaal voorbereid op de storm van sprongservices en snelle aanvallen van Orion die we ons herinnerden van de uitwedstrijd. In de eerste fase konden we daarmee omgaan en bleven we in het spoor. Daarna gebeurde er iets wat ons een beetje van slag maakte. Tom Buijs, die bij Orion voor de gelegenheid op de diagonaalpositie was geposteerd, sloeg een bal of vijf uit of in het blok. Dat gebeurde vrij snel achter elkaar, waardoor wij ineens op een voorsprong stonden. Hoewel we daar zelf weinig voor hadden gedaan maakte het gevoel van ‘als we tot het uiterste gaan kunnen we misschien iets uitrichten’ plaats voor ‘we staan voor dus nu moeten we winnen ook’. Niet de juiste mindset, want Orion wisselde Buijs eruit en ging los met de voorspelde snelheid en power. In plaats van acceptatie van hun kracht ontstond er nu frustratie over het feit dat we er (nog) niet goed mee om gingen. Het duurde niet lang voordat er 16-25 op het scorebord stond.

In de tweede set liep Orion vrij rap uit. Alleen de voor Kjeld in de ploeg gekomen Lars bood weerstand met enkele prachtige aanvallen. Pas toen Ferdy erin kwam voor Joris begon het een beetje te draaien. Van 14-20 kwamen we nog terug tot 22-25.

Met het winnen van deze twee sets had Orion een doel bereikt, namelijk de zekerheid dat het tweede zal eindigen in de competitie. Eigenaardig genoeg leek het er op dat moment ook op dat ze er verder wel klaar mee waren. De servicedruk viel weg, waardoor wij eindelijk echt goed in ons spel konden komen. Iedereen deed nu mee in het scoren van punten. Orion kreeg het moeilijk met zichzelf, waardoor we ook vaker in de rally konden komen. Dat hebben wij nodig om energie uit te putten. Via 24-21 pakten we deze set dan ook met 25-23.

In de vierde set begonnen we gelijk op. De wissel van Kjeld voor Lesley bracht ons weer frisse moed en daarna ging het hard voor ons. Lars compenseerde de door een blessure gemiste wedstrijden door erop los te scoren en Kjeld liet zien dat hij ook in de eredivisie over het blok heen kan slaan. Orion had even geen weerwoord en het werd 25-18.

Aan Doetichemse zijde kwamen wat spelers die eerder gewisseld waren terug in de ploeg. Vanaf het begin van de vijfde set pakten zij het weer op. Aan onze kant werden enkele kansen om op voorsprong te komen niet gegrepen en zo liepen we net achter de feiten aan. Een inhaalrace van 10-14 leek nog bijna te slagen, maar Tom Buijs maakte het met een keiharde smash af in ons nadeel: 13-15.

Een wat wonderlijke wedstrijd qua scoreverloop, maar wij zijn er trots op om een punt van de nummer twee af te snoepen. We hebben dit seizoen tegen de topteams al een aantal maal zo’n anderhalve set echte druk kunnen zetten en nu lukte het dus twee sets. Voor de stand is het ook belangrijk, al is Zwolle ons wel voorbij door 3-1 van VVP te winnen. Onze laatste kans om hier verandering in te brengen is een kleine, want we moeten uit tegen nummer 3 Dynamo. Een nieuwe stunt is dus nodig.

Deel dit bericht als je het leuk vindt
© VV Zaanstad 2013-2018 - Privacyverklaring - Webdesign & development: Toewan grafische communicatie / Eric Visch
MENU